FASOLKA WIGILIJNA
FASOLKA WIGILIJNA JEST OBOWIĄZKOWYM DANIEM MOJEGO TEŚCIA, ZATEM CO ROKU OKUPUJE KUCHNIĘ I PICHCI JĄ DZIEŃ PRZED WIGILIĄ.
Tak na prawdę cały ten proces jest jak rytuał, na początek moczenie fasoli, potem jej gotowanie i w końcu przyrządzenie zalewy. Z roku na rok zwolenników fasolki przybywa. To doskonała alternatywa dla gotowanych ziemniaków, bowiem nie trzeba jej przygotowywać tuż przed Wigilią.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 50 MIN (BEZ NAMACZANIA)
PORCJI: 1
SKŁADNIKI
- 400 g FASOLKI BIAŁEJ
- 2 CEBULE
- 50 ml OCTU
- 150 ml WODY
- 4 LIŚCIE LAUROWE
- 6 ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
- SÓL
- TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolkę przełóż do garnka, następnie zalej wodą.
Garnek przykryj talerzykiem, potem odstaw najlepiej na całą noc, lub przynajmniej na kilka godzin, aby namokła.
Po namoczeniu, gotuj ją przez około 30min – 40min dopóty, dopóki nie stanie się miękka.
Kiedy fasolka będzie już miękka, posól ją.
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Podczas gotowania fasolki przygotuj zalewę, następnie obierz i drobno posiekaj cebulę.
Zalewę przygotuj w proporcjach 3:1, zatem 3 miarki wody i 1 miarka octu.
Do zalewy wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, następnie gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut, potem ostudź.
Ostudzoną fasolkę zalej zalewą, później odstaw ją na 10minut-15minut.
Na sam koniec posól i oprósz tłuczonym, czarnym pieprzem, następnie przemieszaj.