FRANCUSKIE Z POMIDORAMI
FRANCUSKIE CIASTO, DOSTANIESZ JE PRAWIE WSZĘDZIE, A CO WIĘCEJ POMYSŁÓW NA NIE MAMY BEZ LIKU. DZISIAJ Z POMIDORAMI, SEREM I ZIOŁAMI, ZATEM PRZEKĄSKA IDEALNA O KAŻDEJ PORZE ROKU.
Na weekend warto mueć w lodówce ciasto francuskie, bowiem w każdej chwili, w razie niespodziewanych odwiedzin ekspresowo wyczarujesz z niego świeże, ciepłe przekąski, które zachwycą znajomych.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJI: 8
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
SKŁADNIKI
- CIASTO FRANCUSKIE (OPAKOWANIE)
- JAJKO
- CZERWONY POMIDOR
- POMIDOR KUMATO
- ŻÓŁTY POMIDOR
- 10 POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
- 4 ŁYŻKI PESTO ROSSO – CZERWONEGO PESTO
- 8 ŁYŻECZEK SERKA PRESIDENT
- ZĄBEK CZOSNKU
- KILKA LISTKÓW ŚWIEŻEJ BAZYLII
- 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU
- ZIELONA CEBULKA
- SOS CZOSNKOWY – OPCJONALNIE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Brytfankę wyłóż papierem do wypieków, następnie wyłóż na niej ciasto francuskie.
Pomidory opłucz pod zimną, bieżącą wodą, potem potnij je w poprzek na cieniutkie plastry.
Pesto rosso wyłóż na ciasto, później rozsmaruj je równomiernie pozostawiając około 2 cm odstępu od brzegów.
Obierz czosnek, następnie przeciśnij go przez praskę, dodaj do serka białego i wymieszaj, nałóż na ciasto łyżeczką w dość dużych odstępach.
Pokrojone pomidory ułóż jeden obok drugiego, zieloną cebulkę, 5 listków bazylii i pół gałązki rozmarynu posiekaj, potem posyp całość z wierzchu.
Ciasto wsadź do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 25 – 30 minut, pilnuj, aby ciasto się nie przypaliło, a pomidory delikatnie rozpiekły.
Wyciągnij z piekarnika, następnie po krótkim wystudzeniu posyp resztą świeżo posiekanych ziół. Jedz na ciepło lub na zimno, bowiem obie wersje są pyszne. Jeśli lubisz mocno czosnkowe danie, polecamy podać sos czosnkowy.
Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż, zatem jeżeli lubisz przekąski z ciasta francuskiego, zachęcamy do przygotowania bekonowych choinek.