ROLADA KOKOSOWA
ROLADA, ZROLOWANA Z LEKKIM KOKOSOWYM NADZIENIEM, BEZ PIECZENIA, ZATEM NIE MA PRAWA NIE WYJŚĆ.
Od wielu lat słuchałam o roladzie kokosowej, bowiem rodzice męża mieli zwyczaj ją przygotowywać na sobotnie podwieczorki. Szybka i łatwa do przygotowania, jednak wzbogacona przez nas o ser mascarpone nieco lżejsza i bardziej delikatna.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 50 MIN
PORCJI: 15
SKŁADNIKI
CIASTO
- 400 g HERBATNIKÓW
- 30 g MASŁA
- PÓŁ SZKLANKI CUKRU
- PÓŁ SZKLANKI MLEKA
MASA
- 500 g SERA MASCARPONE
- 200 ml MASY KOKOSOWEJ
- 2 CZERWONE BARWNIKI
- PÓŁ SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
DEKORACJA
- ŚWIEŻA ŻURAWINA
- CUKIER KRYSZTAŁ
- ŚWIEŻY ROZMARYN
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Herbatniki pokrusz, następnie przełóż do robota kuchennego i rozdrobnij.
Masło, mleko i cukier przełóż do garnka, potem pozostaw na małym ogniu dopóki składniki się nie połączą.
Przelej ciepłą masę do zmiksowanych ciasteczek, później wszystko razem wymieszaj. Powinno powstać lekkie ciasto o sprężystej konsystencji.
1/3 sera mascarpone wymieszaj z wiórkami kokosowymi, następnie masę odstaw na bok, będzie ci potrzebna do posmarowania rolady na wierzchu.
Resztę sera przełóż do miski, potem wymieszaj z masą kokosową i czerwonym barwnikiem.
Ciasto wyłóż na papierze do wypieków, następnie przykryj je drugim kawałkiem papieru do wypieków i rozwałkuj w kształt prostokąta na grubość około 0,5 cm.
Na rozwałkowane ciasto wyłóż różową masę, potem całość zwiń w roladę. Owiń folią spożywczą i wsadź do zamrażalnika na około 30 minut.
Miski i talerzyk stworzyliśmy w naszej pracowni, jeśli chcesz zobaczyć więcej ŻREMOWEJ CERAMIKI – zaglądnij tutaj
Żurawinę zwilż lekko wodą i obtocz część z niej w cukrze.
Zimną roladę wyłóż na paterę, posmaruj serem wymieszanym z wiórkami kokosowymi, następnie przybierz żurawiną i gałązkami rozmarynu.
ROLADA KOKOSOWA
Rolada kokosowa jest świetnym pomysłem na pierwszy dzień świąt , bowiem może czekać na Ciebie w lodówce, przykryta folią spożywczą i każdej chwili będzie smakować wyśmienicie. Ponieważ jest dość słodka nie polecamy kroić grubych plasterków, lecz cienkie. Jeśli lubisz mniej słodkie desery dodaj mniej cukru do ciasta.