ŚWIĄTECZNE PRZEKĄSKI
ŚWIĄTECZNE GADŻETY – SZTUCZNA CHOINKA, CZY ŻYWA? A MOŻE TAKA, KTÓRĄ DA SIĘ POŻREĆ? BA! NAWET MOŻNA JĄ PRZYRZĄDZIĆ SZYBCIEJ NIŻ PRZYBRAĆ CHOINKĘ TRADYCYJNĄ.
W okresie świątecznym wszyscy stajemy się małymi artystami, zatem jak zwykle na początek pierniki, potem ciasta a może by tak zrobić jeszcze coś na ząb?
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJI: 20
SKŁADNIKI
- OPAKOWANIE CIASTA FRANCUSKIEGO
- 10 PLASTERKÓW SALAMI
- 300 g BEKONU
- JAJKO
- CZERWONA PAPRYKA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oddziel skórę od bekonu, następnie pokrój w jak najcieńsze plastry.
Paprykę umyj pod bieżącą wodą, później wytnij z niej małe koła lub gwiazdki, jeśli masz, możesz użyć do tego foremek do ciastek.
Ciasto francuskie rozwiń na dużej desce, potem całą jego powierzchnię wyłóż plastrami bekonu i salami.
Całość delikatnie uklep, później potnij na paski grubości około 1,5 cm.
Każdy pasek złóż jak plisę i nabij na patyk, jednak pamiętaj, aby pozostawić centymetr czubka patyka, dzięki temu łatwiej będzie nabijać wycięte z papryki ozdoby.
Ułóż choinki na brytfance w niewielkich odległościach, pamiętając, że przy wyrastaniu zwiększą swoją objętość. Każdą choinkę posmaruj rozmąconym jajkiem.
Nagrzej piekarnik do 180°C, włącz termoobieg, następnie wstaw brytfankę z choinkami na około 15-20 minut. Polecamy po około 10 minutach zaglądnąć i ocenić czas pieczenia, bowiem gotowe powinny być złociste.
Kubek i talerzyk stworzyliśmy w naszej pracowni, jeśli chcesz zobaczyć więcej ŻREMOWEJ CERAMIKI – zaglądnij tutaj
Gotowe choinki można pożerać na ciepło lub zostawić na później dla innych żarłoków.
ŚWIĄTECZNE PRZEKĄSKI
Pamiętaj, że zamiast bekonu i salami możesz wyłożyć na ciasto francuskie na przykład szynkę szwarcwaldzką lub prosciutto.