BURGERY Z TUŃCZYKIEM
BURGERY, TO JEDNE Z ULUBIONYCH FASTFOODÓW, JEDNAK TE WYSZŁY NAM CAŁKIEM FIT. TO WSZYSTKO DZIĘKI TUŃCZYKOWI, KTÓRY JEST ZDECYDOWANIE LŻEJSZY NIŻ TRADYCYJNE MIĘSIWO.
Ponieważ tuńczyk był w oleju, nie musieliśmy dodawać żadnego tłuszczu. Awokado, rukola i grillowany bakłażan idealnie zbalansowały smaki całego dania.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 4 BUŁKI NA BURGERY
- 2 PUSZKI TUŃCZYKA W OLEJU – 340 g ( U NAS FIRMY GRAAL)
- JAJKO
- ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ
- CEBULA CZOSNKOWA
- CZERWONA CEBULA
- BAKŁAŻAN
- AWOKADO
- RUKOLA
- SAŁATA
- SOS CZOSNKOWY
- LIMONKA
- SÓL
- PIEPRZ
Miseczki i talerz, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj sos czosnkowy, możesz kupić gotowy lub przygotować go sam, a przepis znajdziesz tutaj:
Tuńczyka wyjmij z puszki, potem przełóż na sitko.
Przełóż go do miski, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę czosnkową, następnie wsyp garść posiekanej drobno rukoli. Posól, dodaj odrobinę pieprzu oraz jako i łyżkę mąki pszennej, później dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Całość podziel na cztery części, następnie uformuj burgery. Grilluj do momentu, aż staną się rumiane.
Bułki możesz kupić gotowe lub przygotować je sam, a co więcej przepis na nie znajdziesz tutaj:
Bułki przetnij na pół, później wyłóż je na grill i delikatnie przypiecz.
Bakłażana pokrój w plasterki, oprósz go solą, potem grilluj z obu stron.
Awokado i czerwoną cebulę obierz, później pokrój w cienkie plastry.
Wszystkie składniki gotowe, następnie kolej na składanie burgerów z tuńczykiem!
Na dolną część bułki nałóż sos czosnkowy, potem sałata z rukolą, kolejno burger z tuńczyka. Jeśli chcesz i lubisz, to możesz skropić go sokiem z limonki. Dalej czerwona cebula, awokado i grillowany bakłażan, odrobina sosu czosnkowego, potem jeszcze raz sałata z rukolą i górna część bułki.
Wygląda obłędnie, a co więcej… smakuje jeszcze lepiej!
Zatem pożerajcie je ze smakiem!