ZUPA CZOSNKOWA
ZUPA CZOSNKOWA… ZNAMY TAKĄ, JAKĄ SIĘ JE NA SŁOWACJI, BOWIEM WŁAŚNIE TAM, WRACAJĄC ZE ŻREMOWYCH WAKACJI OBOWIĄZKOWO POŻERAMY ZUPĘ ORAZ WYPRAŻANY SYR.
Ta słowacka, to zupa zrobiona na bazie rosołu z dużą ilością czosnku i grzankami. Cieniutka zupa, która idealnie nadaje się jako preludium do pożarcia tłustego wyprażanego sera. Jednak przeglądając przepisy wpadła nam w oko czosnkowa zupa austriacka, znacznie gęstsza i bardziej aksamitna. Do jej przygotowania, potrzebne są składniki, które prawie zawsze znajdują się w naszej kuchni, zatem zachęcamy do jej ugotowania!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 2 GŁÓWKI CZOSNKU
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- LITR BULIONU
- 2 ŁYŻKI MĄKI TORTOWEJ
- SZKLANKA MLEKA
- 3 SZCZYPTY GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- SÓL
- PIEPRZ – TŁUCZONY
GRZANKI
- CIABATTA
- 2 ŁYŻKKI MASŁA
- GARŚĆ ŚWIEŻEJ NATKI PIETRUSZKI
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Do garnka włóż 3 łyżki masła, następnie włącz palnik na bardzo słaby ogień, aby masło się rozpuściło.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, potem wrzuć do garnka z masłem.
Kiedy czosnek zmięknie i napęcznieje, wsyp mąkę i cały czas mieszaj dopóki mąka się nie wchłonie.
Powoli wlej mleko i mieszaj, potem dolewaj bulion, dodaj gałkę muszkatołową, zwiększ ogień i mieszaj dalej. Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj mniej bulionu, jeśli natomiast rzadsze, dodaj go więcej.
Miseczki i talerz, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Ciabattę pokrój najpierw na kromki, następnie w kostkę.
Pokrojoną bułkę wysyp na brytfankę wyłożoną papierem do wypieków, potem w paru miejscach umieść po małym kawałku masła.
Brytfankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 150°C, na górną półkę na 5 -10 minut, aby zrobiły się rumiane.
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą, zimną wodą i drobno posiekaj, następnie
Ciepłą zupę nałóż do miseczki, następnie wrzuć parę grzanek , oprósz tłuczonym pieprzem i jeśli chcesz posyp natką pietruszki.
Ekipa ŻREM.PL życzy smacznego!