KASZA GRYCZANA Z PIECZONYMI BURAKAMI
KASZA GRYCZANA ŚWIETNIE NADAJE SIĘ JAKO DODATEK DO DAŃ GŁÓWNYCH ORAZ DO SAŁATEK. ZATEM Z PIECZONYMI BURAKAMI, SZPINAKIEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI LASKOWYMI, MOŻE TWORZYĆ LEKKIE DANIE, IDEALNE NA KOLACJĘ.
Buraki w lekko słodkiej, rozmarynowej marynacie dodają elegancji i pięknego koloru naszej sałatce, natomiast orzechy nadają jej chrupkości.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI:6
SKŁADNIKI
- 200 g KASZY GRYCZANEJ
- 5 UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
- 10 PIECZAREK
- 200 g ORZECHÓW LASKOWYCH
- 4 GARŚCI ŚWIEŻEGO SZPINAKU BABY
- POR ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 2 ŁYŻKI OCTU BALSAMICZNEGO
- 2 ŁYŻECZKI MIODU
- ŁYŻECZKA ROZMARYNU
- 2 ŁYŻKKI MASŁA
- NATKA PIETRUSZKI
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Kaszę gryczaną przepłucz wodą, potem przełóż do garnka z posoloną wodą i ugotuj. Pilnuj, aby jej nie rozgotować, dlatego polecamy nie gotować jej w torebkach.
Pieczarki, umyj pod bieżącą, zimną wodą, następnie potnij w plasterki i podsmaż na patelni.
Buraki kupiliśmy gotowane, dzięki temu oszczędzamy na czasie. Jeśli masz surowe, musisz wydłużyć czas ich pieczenia, na tyle, aby stały się miękkie, ale nie przypalone. Potnij je na średniej wielkości kostkę, przełóż do miski, potem dodaj miód, rozmaryn i ocet balsamiczny, wymieszaj. Przełóż na brytfankę wyłożoną papierem do wypieków i wsadź do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Orzechy laskowe wsyp na patelnię, włącz na średni ogień, później upraż je na złoto.
Pora potnij na cieniutkie plasterki. Weź dużą patelnię, nałóż na nią masło, następnie postaw na kuchence na małym ogniu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odczekaj aż czosnek zmięknie i wrzuć na patelnię kaszę.
Wsyp pieczarki, pora, potem opłukane liście szpinaku, posól, dodaj czarnego pieprzu, wymieszaj.
Nałóż kaszę do miseczki, następnie wyłóż na nią pieczonego buraka i posyp posiekaną świeżą pietruszką. Na sam koniec wsyp prażone orzechy, potem pożeraj!