ZAPIEKANKI
ZAPIEKANKI – BAGIETKA, ZAPIECZONY SER, GRZYBY KETCHUP I CEBULKA, BOWIEM TE SKŁADNIKI W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI PRZYCHODZĄ NAM DO GŁOWY.
Też takie uwielbiamy, co nie zmienia faktu, że czasami warto delikatnie nagiąć tradycyjny przepis i podmienić parę dodatków. Warto też dodać coś nada im świeżości, a co więcej sprawi, że staną się bardziej chrupiące.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- BAGIETKA
- 300 g SERA ŻÓŁTEGO DO ZAPIEKANIA ( MOZZARELLA, GOUDA)
- 10 PIECZAREK
- 10 PIECZAREK BRUNATNYCH
- SER BRIE
- ZIELONA CEBULKA
- KIEŁKI
- 2 ŁYŻKI MASŁA I ZĄBEK CZOSNKU, SÓL, PIEPRZ – OPCJONALNIE!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Włącz piekarnik, następnie nagrzej go do około 200°C. Świeżą bagietkę przekrój na pół, potem każdą połówkę jeszcze raz wzdłuż.
Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach, natomiast ser brie potnij na plastry.
Zieloną cebulkę i pieczarki opłucz pod bieżącą, zimną wodą, potem posiekaj cebulkę, a pieczarki potnij na cienkie plasterki.
Jeśli lubisz czosnek, rozgnieć jeden ząbek, później oprósz solą i pieprzem, rozetrzyj go na desce za pomocą noża. Na deskę wyłóż masło, odczekaj aż zmięknie, przełóż na nie rozgnieciony czosnek, potem wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Dwa kawałki bagietki posmaruj masłem z czosnkiem, posyp serem żółtym, następnie wyłóż na nie pokrojone pieczarki.
Na pozostałe dwa, wyłóż trochę sera żółtego, ser brie oraz pieczarki brunatne, kiedy wszystkie bagietki będą przygotowane przełóż je do nagrzanego piekarnika, na górną półkę. Zapiekaj dopóki, dopóty nie staną się rumiane, a sery się nie roztopią, czyli około 5-7 minut. Tuż przed podaniem posyp je posiekana zieloną cebulką lub świeżymi kiełkami.
Miseczka, którą widzicie na zdjęciach została wykonana w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
ZAPIEKANKI – Z CZYM JE PODAĆ?
Upieczone zapiekani najlepiej smakują zaraz po wyjęciu ich z piekarnika, jeśli lubisz możesz wcześniej przygotować do nich sos czosnkowy lub sos sriracha.