TARTA RUSTYKALNA Z SEREM KOZIM
TARTA Z SEREM KOZIM I ORZECHAMI MOŻE BYĆ STARTEREM DO OBIADU LUB KOLACJI, JEDNAK RÓWNIE DOBRZE MOŻE BYĆ PRZEKĄSKĄ DO WIECZORNEGO PRZYJĘCIA Z WINEM.
W smaku tarta jest delikatna o lekkiej orzechowej nucie, kruche ciasto nadaje jej lekkości. Doskonale smakuje zarazem na ciepło, jak i na zimno.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 95 MIN (JEŚLI NIE MASZ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANEGO CIASTA)
PORCJI: 8
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g MĄKI TORTOWEJ
- 120 g MASŁA
- JAJKO
- 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
- PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
FARSZ
- 500 g SERA BIAŁEGO Z KUBEŁKA ( U NAS WŁOSZCZOWA)
- 100 g SERKA KOZIEGO
- 2 JAJKA
- 5 ŁYŻEK DŻEMU DYNIOWEGO (MOŻE TEŻ BYĆ MORELOWY, MIRABELKOWY LUB Z ROKITNIKA)
- PÓŁ SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICH I ORZECHÓW NERKOWCA
- GARŚĆ SUSZONEJ ŻURAWINY
- 6 DAKTYLI
- MIÓD LIPOWY
- GAŁKA MUSZKATOŁOWA
- CYNAMON
- 2 ŁYŻKI MLEKA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.
Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp sól, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki nie uzyskasz jednolitego ciasta.
Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.
Miseczki i talerzyk, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Orzechy włoskie i orzechy nerkowca posiekaj na małe kawałki, następnie połowę z nich przełóż do miski średniej wielkości.
Do orzechów dodaj ser biały i ser kozi, wsyp po dwie szczypty gałki muszkatołowej i cynamonu, wbij jedno całe jajko oraz żółtko, potem dokładnie wymieszaj.
Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj włóż do okrągłej foremki, wyłożonej papierem do wypieków później dokładnie uklep, im cieńsze ciasto, tym lepsze.
Dżem wyłóż na ciasto, następnie rozsmaruj go na całym spodzie.
Ser rozprowadź równomiernie po spodzie ciasta, ranty zagnij delikatnie na wierzch, następnie wierzch posyp resztą orzechów, żurawiną i przeciętymi na pół daktylami.
Wystające ranty ciasta posmaruj białkiem z mlekiem, potem wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°. Piecz przez około 35 minut, dopóki ciasto się nie zarumieni.
TARTA Z MIODEM
Tartę można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika, a co więcej polecamy polać ją miodem lipowym, bowiem jej smak jest bardzo delikatny, a miód doskonale komponuje się z orzechowym aromatem.
Jeśli chcesz kupić dobry miód, polecamy, jak zwykle PASIEKĘ U ŚLIWY: