CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

DROŻDŻOWE, MIĘKKIE I PUSZYSTE CIASTO NA DZIEŃ DOBRY RAZEM Z DŻEMEM DYNIOWYM I KREMEM LEMON CURD, ABY PORANEK DOBRZE SIĘ ZACZĄŁ.

Kilka dni wcześniej przyrządziliśmy dżem dyniowy, więc kiedy tylko zachciało nam się czegoś słodkiego z rana, nie mieliśmy wątpliwości, że to właśnie pora na ciacho drożdżowe. Mało przy nim zachodu, a przyjemności z pożerania wiele, natomiast składniki zawsze w lodówce się znajdą.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 85 MIN

PORCJI: 12

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 600 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • 4 JAJKA
  • OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO ( 16 g)
  • 100 g CUKRU KRYSZTAŁU
  • 100 g MASŁA
  • 300 ml MLEKA
  • 50 g DROŻDŻY
  • DŻEM DYNIOWY
  • LEMON CURD (OPCJONALNIE)
  • 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CIASTO-CIASTO-DROŻDŻOWE-DŻEM-DYNIA-DŻEM-DYNIOWY-LEMON-CURD
– ŻREM.PL –

Jeśli chcesz przyrządzić dżem dyniowy, zapraszamy po przepis tutaj:

DŻEM DYNIOWY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jajka, cukier waniliowy i cukier kryształ wrzuć do misy, następnie utrzyj na jednolitą masę.

ŻREM.PL,

W rondelku rozpuść masło, później odstaw na bok, aby przestygło.

ŻREM.PL,

Do miseczki wlej mleko, wrzuć pokruszone świeże drożdże, łyżeczkę cukru kryształu, potem mieszaj dopóki drożdże się nie rozpuszczą.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CIASTO-CIASTO-DROŻDŻOWE-DŻEM-DYNIA-DŻEM-DYNIOWY-LEMON-CURD
– ŻREM.PL –

W wielkiej misie umieść przesianą mąkę, wlej do niej mleko z rozpuszczonymi drożdżami, lekko zamieszaj, następnie dodaj masę jajeczno-cukrową i rozpuszczone masło, mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej powstanie gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie podsyp mąką, ale tylko na tyle, aby nie przyklejało się na zewnątrz do rąk. Nie zagniataj!

ŻREM.PL

Ciasto umieść w misce oprószonej mąką, później przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.

ŻREM.PL

Wyciągnij ciasto, wyrób przez chwilkę, w razie potrzeby podsyp mąką, potem podziel je na trzy części. Pierwszy i drugi kawałek ciasta rozwałkuj na płasko, posmaruj dżemem dyniowym, następnie nałóż na pierwszą część drugą, a na drugą trzecią.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CIASTO-CIASTO-DROŻDŻOWE-DŻEM-DYNIA-DŻEM-DYNIOWY-LEMON-CURD
– ŻREM.PL –

Jeśli masz czas i chęci przygotuj lemon curd, którym również możesz posmarować część ciasta. Przepis na krem, znajdziesz tutaj:

LEMON CURD

Brytfankę wyłóż papierem do wypieków, następnie przełóż do niej ciasto. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, potem odstaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 170°C – 180°C, następnie wsadź brytfankę z ciastem i piecz na środkowej półce około 30-35 minut, pilnuj, aby się nie przypaliło. Jeśli jednak za mocno zacznie się rumienić, nie otwieraj piekarnika, tylko zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.

ŻREM.PL

W małej miseczce wymieszaj dwie łyżki dżemu dyniowego z trzema łyżkami cukru pudru, następnie polej z wierzchu upieczone ciasto.

Pysznego ciasta i ciepłej herbaty życzy EKIPA ŻREM.PL!


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-CIASTO-CIASTO-DROŻDŻOWE-DŻEM-DYNIA-DŻEM-DYNIOWY-LEMON-CURD
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

TARTA RUSTYKALNA

KURKI Z KAPUSTĄ


CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.