CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ
DROŻDŻOWE, MIĘKKIE I PUSZYSTE CIASTO NA DZIEŃ DOBRY RAZEM Z DŻEMEM DYNIOWYM I KREMEM LEMON CURD, ABY PORANEK DOBRZE SIĘ ZACZĄŁ.
Kilka dni wcześniej przyrządziliśmy dżem dyniowy, więc kiedy tylko zachciało nam się czegoś słodkiego z rana, nie mieliśmy wątpliwości, że to właśnie pora na ciacho drożdżowe. Mało przy nim zachodu, a przyjemności z pożerania wiele, natomiast składniki zawsze w lodówce się znajdą.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 85 MIN
PORCJI: 12
SKŁADNIKI
CIASTO
- 600 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- 4 JAJKA
- OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO ( 16 g)
- 100 g CUKRU KRYSZTAŁU
- 100 g MASŁA
- 300 ml MLEKA
- 50 g DROŻDŻY
- DŻEM DYNIOWY
- LEMON CURD (OPCJONALNIE)
- 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
Jeśli chcesz przyrządzić dżem dyniowy, zapraszamy po przepis tutaj:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jajka, cukier waniliowy i cukier kryształ wrzuć do misy, następnie utrzyj na jednolitą masę.
W rondelku rozpuść masło, później odstaw na bok, aby przestygło.
Do miseczki wlej mleko, wrzuć pokruszone świeże drożdże, łyżeczkę cukru kryształu, potem mieszaj dopóki drożdże się nie rozpuszczą.
W wielkiej misie umieść przesianą mąkę, wlej do niej mleko z rozpuszczonymi drożdżami, lekko zamieszaj, następnie dodaj masę jajeczno-cukrową i rozpuszczone masło, mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej powstanie gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie podsyp mąką, ale tylko na tyle, aby nie przyklejało się na zewnątrz do rąk. Nie zagniataj!
Ciasto umieść w misce oprószonej mąką, później przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Wyciągnij ciasto, wyrób przez chwilkę, w razie potrzeby podsyp mąką, potem podziel je na trzy części. Pierwszy i drugi kawałek ciasta rozwałkuj na płasko, posmaruj dżemem dyniowym, następnie nałóż na pierwszą część drugą, a na drugą trzecią.
Jeśli masz czas i chęci przygotuj lemon curd, którym również możesz posmarować część ciasta. Przepis na krem, znajdziesz tutaj:
Brytfankę wyłóż papierem do wypieków, następnie przełóż do niej ciasto. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, potem odstaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 170°C – 180°C, następnie wsadź brytfankę z ciastem i piecz na środkowej półce około 30-35 minut, pilnuj, aby się nie przypaliło. Jeśli jednak za mocno zacznie się rumienić, nie otwieraj piekarnika, tylko zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.
W małej miseczce wymieszaj dwie łyżki dżemu dyniowego z trzema łyżkami cukru pudru, następnie polej z wierzchu upieczone ciasto.
Pysznego ciasta i ciepłej herbaty życzy EKIPA ŻREM.PL!