MANGO LASSI
MANGO LASSI, TO INDYJSKI NAPÓJ, KTÓRY JUŻ NA ZAWSZE BĘDZIE KOJARZYŁ SIĘ EKIPIE ŻREM.PL Z DWUNASTĄ ROCZNICĄ, A CO WIĘCEJ ZAGOŚCI W NASZEJ KUCHNI NA DŁUGIE LATA.
Jak zawsze wyszukujemy na mapie Krakowa lub jego okolic knajpki, w której można pożreć coś pysznego, zatem i tym razem upolowaliśmy ciekawe miejsce. Mr Idly, to restauracja serwująca dania z Indii, a w szczególności z ich południowej części. Nie ukrywamy, że pożarliśmy same dziwne potrawy, mimo to, nie wyszliśmy spłukani, lecz najedzeni do syta. Serdecznie polecamy!
Jako pierwsze na stole pojawiły się napoje, a między nimi…ono…mango lassi…pycha!!! Następnego dnia zakupiliśmy owoce mango, następnie wysłuchaliśmy hinduskich specjalistów i ruszyliśmy do akcji!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 10 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- MANGO ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- 200 ml MLEKA 1,5%
- 400 g JOGURTU GRECKIEGO
- 3 ŁYŻKI LEMON CURD
- 6 KOSTEK LODU
- PÓŁ ŁYŻECZKI KARDAMONU
- 2 ŁYŻKI CUKRU
Jeśli chcesz przygotować lemon curd przepis znajdziesz tutaj:
LEMON CURD
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mango umyj pod bieżącą wodą, następnie przetnij na pół zważając na dużą pestkę w środku.
Obie połówki natnij w szachownicę, potem oddziel miąższ od skórki, przełóż do robota kuchennego.
Miseczki i talerzyk, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Dodaj lemon curd, cukier, mleko, jogurt oraz lód, następnie blenduj do uzyskania puszystego napoju.
Mango lassi wlej do szklanek, na wierzch możesz nałożyć wcześniej ubitą śmietanę 30%, lub posypać kruszonymi pistacjami, niemniej jednak bez nich i tak smakuje wyśmienicie!