KURCZAK Z BROKUŁAMI
KURCZAK, FILET, PIERŚ, JAK ZWAŁ, TAK ZWAŁ, ZATEM U NAS FASZEROWANY BROKUŁEM. Z BROKUŁU WYKORZYSTALIŚMY WSZYSTKO CO SIĘ DAŁO, A CO WIĘCEJ POWIĘKSZYLIŚMY ZBIÓR DAŃ ZERO WASTE.
Na zewnątrz jesienny chłodek, toteż dorzuciliśmy ziemniaki z piekarnika, a do tego obowiązkowo czosnkowy sos.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
- 2 FILETY PIERSI KURCZAKA
- ŁYŻECZKA MIELONEJ CZERWONEJ SŁODKIEJ PAPRYKI
- ŁYŻECZKA MIELONEGO CURRY
- 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
- OLIWA Z OLIWEK
- BROKUŁ ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- 12 ZIEMNIAKÓW
- ŁYŻECZKA ROZMARYNU
- ŁYŻECZKA OTARTEJ BAZYLII
- SÓL
- PIEPRZ
- SOS CZOSNKOWY
Jeśli chcesz przygotować SOS CZOSNKOWY przepis znajdziesz tutaj:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, następnie natnij wzdłuż dłuższego boku w paseczki.
Do małego naczynia wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, potem dodaj rozmaryn i bazylię, wymieszaj.
Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, później każdy z nich posmaruj oliwą z przyprawami. Nie przesadź z ilością oliwy, ponieważ ziemniaki staną się zbyt tłuste. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C na środkowej półce przez 20 minut, następnie włącz opcję górnej grzałki do grillowania na kolejne 10 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, zatem musisz zaglądać do ziemniaków i pilnować, aby się nie przypaliły zbyt mocno.
Miseczki i talerzyk, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:
Brokuł opłucz pod wodą, potem oddziel różyczki od trzonu. Trzon brokułu potnij na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały.
Wsadź do garnka z posoloną wodą i gotuj przez około 7 minut, później odcedź różyczki a trzonek pozostaw na kolejne 5 minut.
Ugotowane kawałki brokułu (trzonka) przełóż do robota kuchennego, wrzuć 2 ząbki obranego czosnku, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu, następnie wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Poszatkuj w robocie na drobną kostkę, bowiem tak właśnie ma wyglądać twój brokułowy farsz.
W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z czerwoną papryką, curry i trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, potem wymieszaj.
Piersi z kurczaka ułóż na płasko, weź ostry nóż, później natnij tworząc kieszonkę, wypełnij ją brokułowym farszem.
Rozgrzany grill lub patelnię grillową posmaruj oliwą z papryką i curry, wyłóż piersi, następnie posmaruj je po wierchu i zapiekaj przez około 7-10 minut, w zależności od wielkości filetów.
KURCZAK Z BROKUŁAMI i zero waste
Na dużym talerzu, bądź na desce wyłóż grillowane filety, obok upieczone ziemniaki i różyczki brokułu, natomiast na boku postaw miseczkę z sosem czosnkowym. Sos świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków oraz do brokułów i mięsa z kurczaka. Dzięki temu, że wykorzystujemy cały brokuł możemy śmiało szczycić się gotowaniem w imię zasady ZERO WASTE! Starajmy się robić to, jak najczęściej!
Kurczak z brokułami to rewelacyjna opcja na lunch, zatem spakuj go do szklanego naczynia i zabierz ze sobą na wycieczkę lub do pracy.