KURCZAK Z BROKUŁAMI

KURCZAK Z BROKUŁAMI

KURCZAK, FILET, PIERŚ, JAK ZWAŁ, TAK ZWAŁ, ZATEM U NAS FASZEROWANY BROKUŁEM. Z BROKUŁU WYKORZYSTALIŚMY WSZYSTKO CO SIĘ DAŁO, A CO WIĘCEJ POWIĘKSZYLIŚMY ZBIÓR DAŃ ZERO WASTE.

Na zewnątrz jesienny chłodek, toteż dorzuciliśmy ziemniaki z piekarnika, a do tego obowiązkowo czosnkowy sos.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN

PORCJE: 4

SKŁADNIKI

  • 2 FILETY PIERSI KURCZAKA
  • ŁYŻECZKA MIELONEJ CZERWONEJ SŁODKIEJ PAPRYKI
  • ŁYŻECZKA MIELONEGO CURRY
  • 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
  • OLIWA Z OLIWEK
  • BROKUŁ ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
  • 12 ZIEMNIAKÓW
  • ŁYŻECZKA ROZMARYNU
  • ŁYŻECZKA OTARTEJ BAZYLII
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • SOS CZOSNKOWY

Jeśli chcesz przygotować SOS CZOSNKOWY przepis znajdziesz tutaj:

SOS CZOSNKOWY


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-BROKUŁ-SOS-CZOSNKOWY-PIECZONE-ZIEMNIAKI-KURCZAK Z BROKUŁAMI - SOS CZOSNKOWY
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, następnie natnij wzdłuż dłuższego boku w paseczki.

ŻREM.PL, MANGO LASSI

Do małego naczynia wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, potem dodaj rozmaryn i bazylię, wymieszaj.

Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, później każdy z nich posmaruj oliwą z przyprawami. Nie przesadź z ilością oliwy, ponieważ ziemniaki staną się zbyt tłuste. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C na środkowej półce przez 20 minut, następnie włącz opcję górnej grzałki do grillowania na kolejne 10 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik jest inny, zatem musisz zaglądać do ziemniaków i pilnować, aby się nie przypaliły zbyt mocno.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-BROKUŁ-SOS-CZOSNKOWY-PIECZONE-ZIEMNIAKI-KURCZAK Z BROKUŁAMI
– ŻREM.PL –

Miseczki i talerzyk, które widzicie na zdjęciach zostały wykonane w naszej pracowni ŻREM NA TALERZACH, jeśli chcecie zobaczyć ich więcej, zapraszamy tutaj:

ŻREM.PL, ŻREM NA TALERZACH, CERAMIKA, KURCZAK Z BROKUŁAMI

Brokuł opłucz pod wodą, potem oddziel różyczki od trzonu. Trzon brokułu potnij na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały.

ŻREM.PL

Wsadź do garnka z posoloną wodą i gotuj przez około 7 minut, później odcedź różyczki a trzonek pozostaw na kolejne 5 minut.

ŻREM.PL

Ugotowane kawałki brokułu (trzonka) przełóż do robota kuchennego, wrzuć 2 ząbki obranego czosnku, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu, następnie wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Poszatkuj w robocie na drobną kostkę, bowiem tak właśnie ma wyglądać twój brokułowy farsz.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-BROKUŁ-SOS-CZOSNKOWY-PIECZONE-ZIEMNIAKI-KURCZAK Z BROKUŁAMI
– ŻREM.PL –

W małej miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z czerwoną papryką, curry i trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, potem wymieszaj.

ŻREM.PL

Piersi z kurczaka ułóż na płasko, weź ostry nóż, później natnij tworząc kieszonkę, wypełnij ją brokułowym farszem.

ŻREM.PL

Rozgrzany grill lub patelnię grillową posmaruj oliwą z papryką i curry, wyłóż piersi, następnie posmaruj je po wierchu i zapiekaj przez około 7-10 minut, w zależności od wielkości filetów.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-BROKUŁ-SOS-CZOSNKOWY-PIECZONE-ZIEMNIAKI-KURCZAK Z BROKUŁAMI
– ŻREM.PL –

KURCZAK Z BROKUŁAMI i zero waste

Na dużym talerzu, bądź na desce wyłóż grillowane filety, obok upieczone ziemniaki i różyczki brokułu, natomiast na boku postaw miseczkę z sosem czosnkowym. Sos świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków oraz do brokułów i mięsa z kurczaka. Dzięki temu, że wykorzystujemy cały brokuł możemy śmiało szczycić się gotowaniem w imię zasady ZERO WASTE! Starajmy się robić to, jak najczęściej!

ŻREM.PL, ZERO WASTE

ŻREM.PL, ŻET BOX

Kurczak z brokułami to rewelacyjna opcja na lunch, zatem spakuj go do szklanego naczynia i zabierz ze sobą na wycieczkę lub do pracy.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-KURCZAK-BROKUŁ-SOS-CZOSNKOWY-PIECZONE-ZIEMNIAKI-KURCZAK Z BROKUŁAMI
– ZREM.PL –

ŻREM.PL, LOGO

POLECAMY DO POŻARCIA

BROWNIE Z ORZECHAMI

ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU


KURCZAK Z BROKUŁAMI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.