POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE SPĘDZAJĄ NAM SEN Z POWIEK, BOWIEM NA WSZYSTKICH FORACH, WSZYSCY O NIE WYPYTUJĄ.

Co one takiego w sobie mają? Dlaczego wszyscy chcą je gotować? Zatem na te pytania EKIPA ŻREM.PL postanowiła znaleźć odpowiedź. Zakupiliśmy dwie, średniego rozmiaru polędwiczki, jednak brakowało nam jeszcze jednego składnika – sosu. Tym razem chcieliśmy delikatny i lekko orzechowy, a co więcej o egzotycznym aromacie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 1h 15 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

  • 2 POLĘDWICZKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
  • PÓŁ KOSTKI MASŁA
  • ŁYŻKA MIELONEJ SŁODKIEJ CZERWONEJ PAPRYKI
  • PÓŁ ŁYŻKI OREGANO
  • ŁYŻKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
  • ŁYŻECZKA CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
  • 2 ŁYŻKI MIODU (U NAS MIÓD LIPOWY)
  • SZKLANKA COCA COLI
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU
  • TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
  • SÓL

SOS

  • KALAFIOR
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 3/4 SZKLANKI ŚMIETANKI 30%
  • SZKLANKA JOGURTU GRECKIEGO
  • ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • OPAKOWANIE SERA BLUE ( 100 g)
  • ŚWIEŻO TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
  • SÓL

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj naczynie żaroodporne i pokrywkę, potem dno naczynia wyłóż masłem. Opłukane pod bieżącą, zimną wodą polędwiczki wieprzowe przełóż do naczynia żaroodpornego, następnie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wetrzyj w mięso.

ŻREM.PL, POLĘDWICZKI W SOSIE

Posyp je słodką czerwoną papryką, ziołami prowansalskimi, oregano i czosnkiem niedźwiedzim, potem polej miodem i coca colą.

ŻREM.PL, POLĘDWICZKI W SOSIE

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, jednak pamiętaj mięso musi być przykryte!

ŻREM.PL, POLĘDWICZKI W SOSIE

W międzyczasie umyj kalafiora, później podziel go na małe różyczki. Ugotuj w posolonej wodzie, tak aby był al dente.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - POLĘDWICZKI - KALAFIOR - SER BLUE - POLĘDWICZKI W SOSIE KALAFIOROWYM
– ŻREM.PL –

Masło przełóż na głęboką patelnię, rozpuść je, na małym ogniu, następnie dodaj jogurt grecki, zamieszaj. Kolejno wlej śmietankę 30%, wsyp zmielony pieprz oraz sól, znów zamieszaj. Pozostaw na lekkim ogniu.

ŻREM.PL, POLĘDWICZKI W SOSIE

Odsączone z wody podgotowane różyczki kalafiora, przełóż do patelni z sosem, całość posyp gałką muszkatołową, później delikatnie zamieszaj.

ŻREM.PL, POLĘDWICZKI W SOSIE

Wyciągnij polędwiczki z naczynia żaroodpornego, potnij je na plasterki, potem wsadź do sosu, pozostaw na małym ogniu przez 5 minut.

ŻREM.PL, POLĘDWICZKI W SOSIE

Mięso i kalafior wyłóż na płytki, duży talerz, polej sosem śmietanowym następnie pokrusz ser blue i posyp nim całe danie.

ŻREM.PL, ŻET BOX

Polędwiczki w sosie śmietanowym z kalafiorem, to idealne danie, które możesz przygotować wcześniej. A jeszcze lepiej, jeśli zjesz je na dzień następny. Mięso rozpływa się w ustach, zatem teraz już wiemy na czym polega magia wieprzowych polędwiczek.

Bon appétit!


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - POLĘDWICZKI - KALAFIOR - SER BLUE - POLĘDWICZKI W SOSIE KALAFIOROWYM
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

BUCHTA OLIWKOWA

ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU


POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.