ZUPA CEBULOWA

ZUPA CEBULOWA

ZUPA CEBULOWA, A WCALE PO NIEJ NIE PŁACZESZ, A CO WIĘCEJ Z ALKOHOLEM!

Białe wino, sos sriracha i dużo, dużo piórek cebulowych, to właśnie sekret naszej zupy cebulowej, zatem maślane grzanki z tymiankiem oraz stopiony ser żółty będą doskonale smakować w cebulowym towarzystwie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

  • 1,2 l BULIONU
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 7 CEBUL
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • ŁYŻECZKA SOSU SRIRACHA (JEŚLI MASZ WERSJĘ DOMOWĄ – 100ml)
  • 100 ml BIAŁEGO PÓŁSŁODKIEGO WINA
  • 1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • ŁYŻECZKA MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
  • 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • PAPRYCZKA CHILI
  • 300 g SERA GOUDA
  • 2 JASNE BUŁKI
  • ŁYŻECZKA SUSZONEGO TYMIANKU
  • MASŁO DO POSMAROWANIA GRZANEK
  • SÓL
  • PIEPRZ

Jeśli chcesz przyrządzić SOS SRIRACHA, zapraszamy tutaj:

SOS SRIRACHA


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - CEBULOWA - ZUPA CEBULOWA - GRZANKI - CEBULA - WINO - SER - TYMIANEK - CZOSNEK
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cebule obierz, potem posiekaj w piórka.

ŻREM.PL

Na głęboką patelnię wyłóż masło, później wsyp pokrojoną cebulę i zeszklij.

ŻREM.PL

Dodaj sos sriracha, zamieszaj, następnie zalej bulionem i gotuj na średnim ogniu, później obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dorzuć do garnka.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - CEBULOWA - ZUPA CEBULOWA - GRZANKI - CEBULA - WINO - SER - TYMIANEK - CZOSNEK
– ŻREM.PL –

Pozostaw na ogniu na około 15 minut, następnie dodaj wino, gałkę muszkatołową, mieloną czerwoną paprykę, sól i pieprz, wymieszaj.

ŻREM.PL

Bułki pokrój na paski, potem przełóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

ŻREM.PL

Każdy kawałek bułki posmaruj masłem, później posyp suszonym tymiankiem.

ŻREM.PL

Wsadź do piekarnika nagrzanego do 140°C na około 10 minut, jednak pilnuj, aby się nie przypaliły.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - CEBULOWA - ZUPA CEBULOWA - GRZANKI - CEBULA - WINO - SER - TYMIANEK - CZOSNEK
– ŻREM.PL –

Ser gouda zetrzyj na tarce na małych oczkach, 1/3 wsyp do zupy, resztę możesz przełożyć do miseczki, aby każdy mógł dodać tyle ile chce, lub posyp sam tuż przed podaniem zupy.

ŻREM.PL

Zupa w momencie podania musi być gorąca, aby ser żółty się rozpuścił. Jeśli lubisz ostre potrawy, pokrój papryczkę chili i wyłóż ją na wierzch zupy, tuż przed podaniem możesz również wyłożyć grzanki.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - CEBULOWA - ZUPA CEBULOWA - GRZANKI - CEBULA - WINO - SER - TYMIANEK - CZOSNEK
– ŻREM.PL –
ŻREM.PL

Pamiętaj!!!

Grzanki szybko nasiąkają zupą, więc jeśli masz więcej gości, wsyp je do miski i podaj obok, każdy będzie mógł dodać, kiedy i ile chce.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - CEBULOWA - ZUPA CEBULOWA - GRZANKI - CEBULA - WINO - SER - TYMIANEK - CZOSNEK
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

WYPASIONE TOSTY

SAY YELLOW! ŻÓŁTE CURRY


ZUPA CEBULOWA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.