CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM I WIŚNIAMI

CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM I WIŚNIAMI

MAKIEM POSYPANE, WIŚNIAMI OKRASZONE, MAŚLANE, Z RANA DO HERBATKI WYMARZONE…

Robi się prawie samo, bowiem trzeba tylko zamieszać, poczekać, posypać i upiec! Cyk! Gotowe! Pulchniutkie, wilgotne, zatem czego tu można więcej chcieć z rana?

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 85 MIN

PORCJI: 12

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 0,5 kg MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • 6 ŻÓŁTEK
  • JAJKO
  • OPAKOWANIE CUKRU WANILIOWEGO ( 16 g)
  • 100 g CUKRU KRYSZTAŁU
  • 100 g MASŁA
  • 250 ml MLEKA
  • 50 g DROŻDŻY
  • 4 ŁYŻKI MAKU
  • 300 g WIŚNI
  • DŻEM WIŚNIOWY
  • JAJKO I ODROBINA MLEKA DO POSMAROWANIA
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żółtka, jajko, cukier waniliowy i cukier kryształ wrzuć do misy, następnie utrzyj na kogel-mogel.

ŻREM.PL,

W rondelku rozpuść masło, później odstaw na bok, aby przestygło.

ŻREM.PL,

Do miseczki wlej mleko, wrzuć pokruszone świeże drożdże, łyżeczkę cukru kryształu, potem mieszaj dopóki drożdże się nie rozpuszczą.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - CIASTO - CIASTO DROŻDŻOWE - CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM - CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM I WIŚNIAMI - MAK - WIŚNIE - DŻEM
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL

W wielkiej misie umieść przesianą mąkę, wlej do niej mleko z rozpuszczonymi drożdżami, lekko zamieszaj, następnie dodaj kogel-mogel, rozpuszczone masło i mak, mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej powstanie gładkie ciasto. Jeśli wyjdzie za rzadkie podsyp mąką, ale tylko na tyle, aby nie przyklejało się na zewnątrz do rąk. Nie zagniataj!

ŻREM.PL

Kulę ciasta umieść w misce oprószonej mąką, później przykryj bawełnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut.

ŻREM.PL

Wyciągnij ciasto, wyrób przez chwilkę, w razie potrzeby podsyp mąką, uformuj w wałek, potem przekrój go wzdłuż na pół, później obie części na osiem kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na płasko, posmaruj dżemem wiśniowym, następnie zwiń w ślimaka.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - CIASTO - CIASTO DROŻDŻOWE - CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM - CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM I WIŚNIAMI - MAK - WIŚNIE - DŻEM
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL

Brytfankę wyłóż papierem do wypieków, wszystkie ślimaki ułóż jeden obok drugiego, a co więcej powtykaj połówki wiśni w wolne przestrzenie. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, później posyp wiśniami. Nagrzej piekarnik do 170°C – 180°C, następnie wsadź brytfankę z ciastem i piecz na środkowej półce około 20-25 minut, pilnuj, aby się nie przypaliło. Jeśli jednak za mocno zacznie się rumienić, nie otwieraj piekarnika, tylko zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia.

ŻREM.PL

Upieczone ciasto z makiem i wiśniami posyp cukrem pudrem, zaparz herbatkę i rozkoszuj się porankiem!


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - CIASTO - CIASTO DROŻDŻOWE - CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM - CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM I WIŚNIAMI - MAK - WIŚNIE - DŻEM-10
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

TARTA RUSTYKALNA

CIASTO DROŻDŻOWE Z DYNIĄ


CIASTO DROŻDŻOWE Z MAKIEM I WIŚNIAMI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.