ZUPA Z KUKURYDZY
JEDLIŚCIE KIEDYŚ ZUPĘ Z POPCORNEM? …MY TAK, A CO WIĘCEJ… NA BALU!
Zupa z kukurydzy wjechała na suto zastawione stoły podczas uroczystej kolacji zorganizowanej dla pewnej branży. Wyglądała dość ciekawie, bowiem dryfował po niej popcorn! Smak miała trochę nijaki, chociaż przy naszym stoliku znalazły się fanki tejże polewki. Postanowiliśmy odtworzyć przepis i zdecydowanie go ulepszyć, ponieważ popcornowa zupa robi dobre wrażenie, a my dodaliśmy jeszcze smak!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS:45 MIN
PORCJI:6
SKŁADNIKI
- 4 KOLBY KUKURYDZY LUB DWIE PUSZKI (OKOŁO 300 g)
- 2 MARCHEWKI
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 200 ml ŚMIETANKI KREMÓWKI
- PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY
- 100 g POPCORNU
- ŁYŻECZKA SOSU SOJOWEGO
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jeśli masz świeżą kukurydzę, obierz ją z liści i ugotuj na miękko, następnie oddziel ziarna od trzonu kolby.
Przełóż do garnka z roztopionym masłem, podsmaż na małym ogniu przez 2 minuty, potem zalej wodą (1,2 l).
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce, później wsyp do garnka z kukurydzą, dodaj kurkumę, gotuj przez 30 minut.
W kielichu robota kuchennego umieść zawartość garnka, następnie zmiksuj. Dodaj śmietankę kremówkę, znów miksuj przez chwilę aż powstały krem stanie się gładki.
Teraz przypraw zupę sosem sojowym, pieprzem i solą na końcu, jednak pamiętaj, bądź ostrożny z solą, zupa powinna być lekko słodka.
Gotową zupę przelej na talerz, następnie całość posyp uprażonym popcornem!
ZUPA KREM Z KUKURYDZY
Podać ją również możesz z:
- grzankami z bagietki muśniętymi masłem
- łyżką ubitej śmietany 30%
- groszkiem ptysiowym
Jeśli przechowasz zupę w szczelnie zamkniętym naczyniu, w lodówce, następnego dnia możesz zabrać i zjeść ja na lunch w pracy.
MAŁE ŻARŁOKI
Zupa z kukurydzy jest słodziutka i pełna popcornu, toteż będzie wystrzałowa dla naszych pociech, które ciągle oczekują od nas nowości kulinarnych. Tym razem możesz ich zaskoczyć, bowiem popcorn, to atrakcyjny dla dzieci dodatek.