TARTA Z PODGRZYBKAMI

TARTA Z PODGRZYBKAMI

TARTA, TO ŚWIETNA OPCJA DLA SINGLI, BOWIEM CIASTO MOŻESZ PRZECHOWYWAĆ PODZIELONE NA MAŁE PORCJE W ZAMRAŻARCE, WYCIĄGASZ, CZEKASZ I WAŁKUJESZ.

Do tarty możesz włożyć tony składników, zatem tym razem brokuł, ser mozzarella i brie oraz, to czego obecnie mamy najwięcej – PODGRZYBKI! Tutaj sekretem jest przepis na pyszne, lekko chrupiące i rumiane ciasto.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 95 MIN (JEŚLI NIE MASZ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANEGO CIASTA)

PORCJI: 8

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 200 g MĄKI TORTOWEJ
  • 120 g MASŁA
  • JAJKO
  • 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI

FARSZ

  • 05, kg PODGRZYBKÓW LUB INNYCH GRZYBÓW (NIE MAŚLAKÓW)
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 50 g TARTEGO LUB POKROJONEGO W MALUTKĄ KOSTKĘ SERA MOZZARELLA
  • 150 g MAŁYCH KULEK MOZZARELLA
  • 250 g SERA BIAŁEGO Z KUBEŁKA
  • JAJKO
  • 3 ŁYŻKI MLEKA
  • MAŁY BROKUŁ
  • GAŁKA MUSZKATOŁOWA
  • NATKA PIETRUSZKI – OPCJONALNIE
  • SÓL
  • PIEPRZ

Jeśli chcesz wydrukować przepis na TARTĘ Z PODGRZYBKAMI kliknij tutaj:


– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI

Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp sól, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki nie uzyskasz jednolitego ciasta.

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI

Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około 30 minut.

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI

Brokuł podziel na różyczki, następnie lekko podgotuj w posolonej wodzie, odcedź.


– ŻREM.PL –

Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, potem wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, dolej odrobinę wody i pozostaw na 10 minut na średnim ogniu, aby zmiękły.

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI

Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj włóż do foremki, potem dokładnie uklep, im cieńsze ciasto, tym lepsze.

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI

W miseczce rozmąć białko z 3 łyżkami mleka, później posmaruj spód ciasta.

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI

Ser biały wymieszaj z żółtkiem, pokrojonym serem mozzarella, 2 szczyptami gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pieprzu. Masę serową wyłóż na spód, następnie nałóż odsączone z nadmiaru sosu grzyby, różyczki brokułu, kulki mozzarelli i plasterki brie.


– ŻREM.PL –

Wystające ranty ciasta posmaruj białkiem z mlekiem, potem wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°. Piecz przez około 35 minut, dopóki ciasto się nie zarumieni.


– ŻREM.PL –

Tartę można jeść od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecamy posypać ją posiekaną natką pietruszki.

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI

Jeśli chcesz, możesz przyrządzić sos czosnkowy, przepis znajdziesz tutaj:

SOS CZOSNKOWY


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-I-DESIGN-ORAZ-CERAMIKA-KATARZYNA-ŁEPECKA-TARTA-TARTA-Z-PODGRZYBKAMI-PODGRZYBKI-GRZYBY-BROKUŁ-BRIE-MOZZARELLA-TARTA-NA-SŁONO
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI

TARTA Z PODGRZYBKAMI IDEALNA DO ŻREMOWEGO ŻET BOXA, A CO WIĘCEJ WSPIERANIE AKCJI ZERO WASTE

Jeśli jednak zostanie ci chociaż jeden trójkącik tarty, owiń go folią spożywczą i schowaj do lodówki. Kiedy znów przyjdzie ci na niego ochota, zdejmij folię wyłóż na papierze do wypieków, następnie wsadź do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.

Najważniejsze, to żeby nic się nie zmarnowało!

ŻREM.PL, TARTA Z PODGRZYBKAMI, ZERO WASTE


POLECAMY DO POŻARCIA

BRUSCHETTA Z KURKAMI

FLAMMKUCHEN Z BOCZKIEM


TARTA Z PODGRZYBKAMI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.