PIEROGI Z BORÓWKAMI

PIEROGI Z BORÓWKAMI

PIEROGI, TO MAGICZNE DANIE, KTÓRE WSZYSCY KOCHAJĄ, RUSKIE, Z MIĘSEM, Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, ALE U BABCI, TO NAJLEPSZE… Z BORÓWKAMI, KTÓRE W DODATKU TRZEBA BYŁO SAMEMU UZBIERAĆ. PALCE FIOLETOWE, JĘZYK FIOLETOWY I UBRANIA TEŻ NIESTETY BYŁY FIOLETOWE, A CO WIĘCEJ BABCIA TEŻ BYŁA PÓŹNIEJ FIOLETOWA! ZE ZŁOŚCI, ŻE TO WSZYSTKO TRZEBA BĘDZIE WYPRAĆ!

I ta śmietana od pani Rózi, ucierana z cukrem, wymieszana z borówkami. Wylizany talerz…ech! To były czasy!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 1H

PORCJI:4

SKŁADNIKI

1 litr BORÓWEK

CIASTO

  • 0,5 kg MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • JAJKO
  • ŁYŻKA MASŁA
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • WRZĄTEK

SŁODKA POLEWA

  • ŚMIETANA 18% LUB KREMÓWKA
  • CUKIER KRYSZTAŁ LUB CUKIER PUDER

ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - PIEROGI - PIEROGI Z BORÓWKAMI - BORÓWKI - SMAK DZIECIŃSTWA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Borówki opłucz, upewnij się, że nie masz ogonków i listków w sitku, następnie odstaw, aby obciekły. Rozsyp je na papierowym ręczniku, aby się dokładnie wysuszyły. Odłóż 4 łyżeczki borówek do szklanki, zalej je 4 łyżkami wody i rozgnieć, potem przecedź.

ŻREM.PL, PIEROGI Z BORÓWKAMI

Wyciągnij masło z lodówki, powinno być w temperaturze pokojowej, aby łatwo rozprowadziło się w cieście.

ŻREM.PL, PIEROGI Z BORÓWKAMI

Na dużą stolnicę przesiej mąkę tworząc wulkan, posól go, potem zrób w środku krater, wbij jajko. Rozmąć je delikatnie, jednak nie niszcz krateru.

ŻREM.PL, PIEROGI Z BORÓWKAMI

Zagotuj wodę, wrzuć masło do krateru, następnie wlej niewielką ilość wrzątku do środka i szybko mieszaj z mąką, wlej wodę z borówkami, kiedy woda połączy się z mąką, masłem i jajkiem dodaj znów wrzątek, zamieszaj. Czynność powtarzaj, aż stwierdzisz, że cała mąka łączy się w ciasto. Zagnieć je, pamiętaj, że lepiej, aby było rzadsze, niż za ciężkie i twarde.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - PIEROGI - PIEROGI Z BORÓWKAMI - BORÓWKI - SMAK DZIECIŃSTWA
– ŻREM.PL –

Podziel ciasto na 4 części, 3 z nich schowaj do miseczki, potem przykryj ścierką. Ostatni kawałek ciasta rozwałkuj, jednak pamiętaj o posypaniu stolnicy i wałka odrobiną mąki.

ŻREM.PL, PIEROGI Z BORÓWKAMI

W rozwałkowanym na mniej więcej 3-4mm cieście wycinaj za pomocą szklanki koła.

ŻREM.PL, PIEROGI Z BORÓWKAMI

Na każde koło nałóż borówki, złóż je na pół i palcami zagnieć, tak aby borówki podczas gotowania nie wypadły na zewnątrz.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - PIEROGI - PIEROGI Z BORÓWKAMI - BORÓWKI - SMAK DZIECIŃSTWA
– ŻREM.PL –

Kiedy ulepisz już wszystkie pierogi, nastaw wielki gar wody, posól ją i do gotującej się wody wrzuć część pierogów. Będą gotowe mniej więcej 2 minuty po wypłynięciu na wierzch.

ŻREM.PL, PIEROGI Z BORÓWKAMI

Wykładaj je na talerze, natomiast w miseczce podaj śmietanę, obok cukier. Pamiętaj, że nie wszyscy lubią je jeść na słodko, toteż będą mogli sami zadecydować, czy chcą je zjeść ze śmietana i cukrem, czy też tylko posypane cukrem pudrem.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - PIEROGI - PIEROGI Z BORÓWKAMI - BORÓWKI - SMAK DZIECIŃSTWA
– ŻREM.PL –

PIEROGI Z BORÓWKAMI DLA MAŁYCH ŻARŁOKÓW

Prawie wszystkie dzieci lubią pierogi z borówkami, zatem serdecznie je polecamy naszym małym żarłokom! Pracy przy nich jest sporo, ale widok fioletowej uśmiechniętej twarzyczki…jest bezcenny!



POLECAMY DO POŻARCIA

PIZZA MARGHERITA

ZUPA KREM Z DYNI KOGIGO


PIEROGI Z BORÓWKAMI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.