ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU

ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU

ZUPA, KTÓRĄ ROBIMY CZĘSTO O TEJ PORZE ROKU, A CO WIĘCEJ UŻYWAJĄC RÓŻNYCH ODMIAN DYŃ, JEDNAK DYNIA KOGIGU OKAZAŁA SIĘ BYĆ IDEALNĄ, ABY UZYSKAĆ AKSAMITNY KREM.

Kogigu, to japońska odmiana dyni piżmowej o orzechowym smaku, wyjątkowa, bowiem po upieczeniu można ją jeść ze skórką! Serdecznie polecamy farmę – targ rolny w Wawrzeńczycach, lub targ pietruszkowy w Krakowie, bowiem to właśnie tam można zakupić japońskie skarby. W małym tradycyjnym gospodarstwie rolnym uprawiane jest wszystko to co zapomniane i nietypowe, tak przynajmniej piszą o sobie JEdynie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS:45 MIN

PORCJI:6

SKŁADNIKI

  • DYNIA KOGIGU OKOŁO 1 kg (LUB INNA ODMIANA DYNI)
  • 4 MARCHEWKI
  • 3 MANDARYNKI
  • 2 CM ŚWIEŻEGO IMBIRU
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • 200 ml MLECZKA KOKOSOWEGO
  • 3 ŁYŻECZKI CUKRU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI KURKUMY
  • SÓL PIEPRZ

ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - DYNIA - KOGIGU - ZUPA Z DYNI - KREM - ZUPA KREM-9
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Nagrzej piekarnik, potem na najniższej półce umieść brytfankę z wodą. Dynię przetnij na pół, usuń nasiona i wsadź do nagrzanego piekarnika, następnie zapiekaj przez 30 minut.

ŻREM.PL, ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU

Marchewki obierz i potnij na cienkie kawałki, przełóż do garnka z wodą (1,2 l), później wsyp cukier, dodaj masło, imbir, kurkumę i gotuj przez 30 minut.

ŻREM.PL, ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU

Usuń imbir z wywaru marchewkowego, wyciśnij sok z mandarynek, potem przygotuj mleczko kokosowe.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - DYNIA - KOGIGU - ZUPA Z DYNI - KREM - ZUPA KREM
– ŻREM.PL –

W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki na zupę: dynię (tutaj bez skórki), marchewkę, sok mandarynkowy oraz wywar marchewkowy, następnie miksuj dopóki, dopóty wszystko się nie wymiesza, następnie dodaj mleczko kokosowe, znów miksuj przez chwilę aż powstały krem stanie się gładki.

ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU

Podać możesz z:

  • grzankami z bagietki muśniętymi masłem
  • łyżką ubitej śmietany 30%
  • groszkiem ptysiowym
ŻREM.PL, ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU

Jeśli przechowasz zupę w szczelnie zamkniętym naczyniu, w lodówce, następnego dnia możesz zabrać i zjeść ja na lunch w pracy.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - DYNIA - KOGIGU - ZUPA Z DYNI - KREM - ZUPA KREM
– ŻREM.PL –

MAŁE ŻARŁOKI

Zupa z dyni jest słodziutka i aksamitna w smaku, toteż serdecznie polecamy ją dla naszych pociech. Co ważne dynia jest bardzo bogata w cynk, natomiast podobno u cukrzyków reguluje aktywność insuliny.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA I DESIGN ORAZ CERAMIKA KATARZYNA ŁEPECKA - ZUPA - DYNIA - KOGIGU - ZUPA Z DYNI - KREM - ZUPA KREM
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

DYNIA DELIKATA

BRUSCHETTA Z KURKAMI


ZUPA KREM Z DYNI KOGIGU ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.