TORT NALEŚNIKOWY
TORT NALEŚNIKOWY RAZEM Z CAŁĄ GRZYBOWĄ ARYSTOKRACJĄ, BOWIEM PRAWDZIWKÓW, PODGRZBKÓW I BOROWIKÓW JEST W NIM BEZ LIKU.
Grzybobranie, to forma relaksu, a co więcej serdecznie ją polecamy. Pogoda ostatnio dopisuje, zatem w naszych lasach pojawiły się grzyby. Mamy prawdziwki, podgrzybki, borowiki, maślaki i kurki wszystkie świeże i mega pachnące, więc sos grzybowy z ziemniakami, kaszą, czy makaronem będzie pyszny, jednak polecamy przygotowanie tortu naleśnikowego, on na prawdę wymiata!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 70 MIN
PORCJI:12
SKŁADNIKI
CIASTO NALEŚNIKOWE – 1 litr CIASTA, TO OKOŁO 13-15 NALEŚNIKÓW
- 400 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- 800 ml MLEKA
- 2 JAJKA
- 30 ml OLEJU RZEPAKOWEGO
- OLEJ DO SMAŻENIA
FARSZ GRZYBOWY
- 600 g GRZYBÓW ( MIX – PRAWDZIWKÓW, BOROWIKÓW, PODGRZYBKÓW, MAŚLAKÓW, KUREK)
- PÓŁ BIAŁEJ KAPUSTY
- 3 CEBULE
- 4 PŁASKIE ŁYŻECZKI SOLI
- ŁYŻECZKA PIEPRZU MIELONEGO
- 2 ŁYŻKI MASŁA
GRZYBY NA WIERZCH
- 400 g GRZYBOWEGO MIXU
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- SÓL PIEPRZ
- GAŁĄZKA SZAŁWII (OPCJONALNIE)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pół kapusty potnij na mniejsze kawałki i wrzuć do osolonej wody, następnie ugotuj na miękko.
Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, cebulę obierz, później posiekaj.
Na patelnię wrzuć masło, najpierw usmaż grzyby, potem cebulę, muszą być miękkie.
W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, następnie miksuj dopóki, dopóty wszystko się nie wymiesza, bowiem powstała masa ma być gładka i lejąca. Usmaż naleśniki, jeśli chcesz możesz przed wylaniem masy na patelnię skropić ją olejem.
Składniki na farsz przełóż do misy robota, następnie zmiksuj na drobno.
Dno naczynia żaroodpornego polej odrobiną oleju rzepakowego i rozsmaruj na nim łyżkę masła, potem układaj na przemian naleśniki i farsz.
Naczynie umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 230°C, następnie zapiekaj przez około 35 minut.
Na maśle podsmaż pozostałe grzyby, które później możesz wyłożyć do dekoracji tortu. Do krojenia użyj dobrze naostrzonego noża. Ponieważ to całkiem spora porcja, a co więcej zjedzenie tak sytego posiłku to nie lada wyzwanie, spokojnie możesz przechować tort na dzień następny. Ponieważ można go śmiało zjeść na zimno, jest dobrą alternatywą na lunch w pracy.
Smacznego!
POLECAMY DO POŻARCIA
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM