DYNIA DELICATA
DELICATA, TO JEDNA Z ODMIAN DYNI, MAŁA, PASIASTA, A CO WIĘCEJ PYSZNA!
Dynia delicata jest słodkawa i delikatna, natomiast jej miąższ ma smak o orzechowej nucie. Można ją przechowywać nawet do 4 miesięcy, zatem jak tu jej nie kupić i w zimowy dzień nie osłodzić sobie życia? Serdecznie zachęcamy na farmę – targ rolny do Wawrzeńczyc, bowiem to właśnie tam można zakupić kremowo zielone skarby. W małym tradycyjnym gospodarstwie rolnym uprawiane jest wszystko to co zapomniane i nietypowe, tak przynajmniej piszą o sobie JEdynie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 2 DYNIE DELICATA
- 4 ŁYŻKI MASŁA
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyj dynie pod bieżącą wodą, później przekrój je wzdłuż na pół.
Za pomocą łyżeczki usuń nasiona, potem nałóż do każdej połówki po łyżce masła.
Nagrzej piekarnik do 230°C, następnie wlej wodę do małej brytfanki i umieść ją na dolnej półce piekarnika.
Jeśli posiadasz żeliwne, umieść w nim połówki dyni, jeżeli nie wystarczy, że położysz je na papierze do wypieków. Dynię możesz także upiec na grillu, uprzednio zawijając ją w folie aluminiową lub wsadzając do foremki, jednak pamiętaj, aby była szczelnie zawinięta.
Piecz na środkowej półce piekarnika dopóki, dopóty dnia nie będzie miękka, u nas wystarczy 30-35 minut.
Upieczoną dynię posyp tłuczoną solą i rozkoszuj się jej aksamitnym smakiem! Tego nie da się łatwo zapomnieć, ona po prostu rozpływa się w ustach. ŻREM ją pokochało, pokochasz i ty!
Smacznego!
DELICATA I ZERO WASTE
Miąższ z dyni możesz wykorzystać do zrobienia pasty do pieczywa, więc postaraj się nie zjeść całej porcji i pozostaw ją do kanapki na dzień następny. Pajdę chleba posmaruj serkiem mascarpone, następnie nałóż dynię i pokrojoną w krążki słodką czerwoną paprykę. Zaufaj nam, to będzie pyszne!
POLECAMY DO POŻARCIA
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM