DYNIA DELICATA

DYNIA DELICATA

DELICATA, TO JEDNA Z ODMIAN DYNI, MAŁA, PASIASTA, A CO WIĘCEJ PYSZNA!

Dynia delicata jest słodkawa i delikatna, natomiast jej miąższ ma smak o orzechowej nucie. Można ją przechowywać nawet do 4 miesięcy, zatem jak tu jej nie kupić i w zimowy dzień nie osłodzić sobie życia? Serdecznie zachęcamy na farmę – targ rolny do Wawrzeńczyc, bowiem to właśnie tam można zakupić kremowo zielone skarby. W małym tradycyjnym gospodarstwie rolnym uprawiane jest wszystko to co zapomniane i nietypowe, tak przynajmniej piszą o sobie JEdynie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

  • 2 DYNIE DELICATA
  • 4 ŁYŻKI MASŁA
  • SÓL

ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-KATARZYNA-ŁEPECKA-FOTOGRAFIA-KULINARNA-FOTOGRAFIA-PRODUKTOWA- DYNIA - DELICATA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyj dynie pod bieżącą wodą, później przekrój je wzdłuż na pół.

ŻREM.PL, DYNIA DELICATA

Za pomocą łyżeczki usuń nasiona, potem nałóż do każdej połówki po łyżce masła.

ŻREM.PL, DYNIA DELICATA

Nagrzej piekarnik do 230°C, następnie wlej wodę do małej brytfanki i umieść ją na dolnej półce piekarnika.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-KATARZYNA-ŁEPECKA-FOTOGRAFIA-KULINARNA-FOTOGRAFIA-PRODUKTOWA- DYNIA - DELICATA
– ŻREM.PL –

Jeśli posiadasz żeliwne, umieść w nim połówki dyni, jeżeli nie wystarczy, że położysz je na papierze do wypieków. Dynię możesz także upiec na grillu, uprzednio zawijając ją w folie aluminiową lub wsadzając do foremki, jednak pamiętaj, aby była szczelnie zawinięta.


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-KATARZYNA-ŁEPECKA-FOTOGRAFIA-KULINARNA-FOTOGRAFIA-PRODUKTOWA- DYNIA - DELICATA
– ŻREM.PL –

Piecz na środkowej półce piekarnika dopóki, dopóty dnia nie będzie miękka, u nas wystarczy 30-35 minut.

ŻREM.PL, DYNIA DELICATA

Upieczoną dynię posyp tłuczoną solą i rozkoszuj się jej aksamitnym smakiem! Tego nie da się łatwo zapomnieć, ona po prostu rozpływa się w ustach. ŻREM ją pokochało, pokochasz i ty!

Smacznego!


ŻREM.PL-FOT.-MICHAŁ-ŁEPECKI-STYLIZACJA-KATARZYNA-ŁEPECKA-FOTOGRAFIA-KULINARNA-FOTOGRAFIA-PRODUKTOWA- DYNIA - DELICATA
– ŻREM.PL –

ŻREM.PL, DYNIA DELICATA, ZERO WASTE

DELICATA I ZERO WASTE

Miąższ z dyni możesz wykorzystać do zrobienia pasty do pieczywa, więc postaraj się nie zjeść całej porcji i pozostaw ją do kanapki na dzień następny. Pajdę chleba posmaruj serkiem mascarpone, następnie nałóż dynię i pokrojoną w krążki słodką czerwoną paprykę. Zaufaj nam, to będzie pyszne!



POLECAMY DO POŻARCIA

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA


DYNIA DELICATA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.