FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM SRIRACHA
FASOLKA SZPARAGOWA – JEDNO Z ULUBIONYCH ŻREMOWYCH WARZYW. ZATEM NAWET PISZĄC O NIEJ…OCZAMI WYOBRAŹNI WIDZIMY JĄ I TĄ PYSZNĄ BUŁKĘ TARTĄ Z MASEŁKIEM…ALE STOP! NIE TYM RAZEM! CHCEMY CZEGOŚ NOWEGO!
Sriracha, to sos zrobiony na bazie papryczek chilli, natomiast ten zrobiony przez nas jest zdecydowanie lżejszy od tradycyjnej, tajskiej wersji. W połączeniu z fasolką, czarnym sezamem i orzeszkami pinii powstało bardzo oryginalne lekkie danie.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 800 g FASOLKI SZPARAGOWEJ
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 3 ŁYŻKI OLEJU RZEPAKOWEGO
- ŁYŻKA OLEJU SEZAMOWEGO
- ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO
- 2 ŁYŻKI SEZAMU
- GARŚĆ ORZESZKÓW PINII
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- 100 ml SOSU SRIRACHA (ŻREMOWEGO PRZEPISU) LUB ŁYŻECZKA SKLEPOWEGO I 100 ml PASSATY POMIDOROWEJ
- SÓL I PIEPRZ
- 200 g PĘCZAKU
Jeśli chcesz sprawdzić przepis na sos sriracha, zapraszamy tutaj:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Fasolkę szparagową umyj pod bieżącą, zimną wodą, następnie odkrój ogonki, gotuj w osolonej wodzie przej 15 minut, tak ażeby była al dente.
Pęczak wsyp na sitko, później przepłucz 3 razy pod bieżącą wodą, przełóż do osolonej wody i gotuj aż kasza stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Ugotowaną kaszę odcedź i przykryj ściereczką.
Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę, potem wrzuć na dużą patelnię z olejem rzepakowym i delikatnie podsmaż.
Odcedzoną fasolkę przełóż na patelnię, wymieszaj, później wlej olej sezamowy, sos sojowy, dodaj sos sriracha, ponownie zamieszaj, pozostaw na średnim ogniu przez 5 minut.
Mieszaj delikatnie fasolkę, tak aby cała była w sosie, następnie posyp ją orzeszkami pinii i czarnym sezamem.
Jeśli chcesz, to do kaszy możesz dodać łyżkę masła lub oliwy z oliwek, nadasz jej wtedy aksamitnego smaku.
Na duży talerz wyłóż porcję kaszy, natomiast dokoła niej umieść fasolkę szparagową.
Możesz również przełożyć fasolkę, pęczak i sos sriracha (jako dodatek) do osobnych misek, a każdy z domowników nałoży sobie odpowiednią porcję.
SOS SRIRACHA – ZERO WASTE
Jeśli zrobiłeś sos naszego przepisu, a co więcej nie pożarłeś go całego, proponujemy przygotować PIKANTNE GASPACHIO ( GAZPACHO). To pyszna, ostra pomidorowa zupa, którą możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno! Zatem zapraszamy do wspólnego gotowania i korzystania z zasady ZERO WASTE!