FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM SRIRACHA

FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM SRIRACHA

FASOLKA SZPARAGOWA – JEDNO Z ULUBIONYCH ŻREMOWYCH WARZYW. ZATEM NAWET PISZĄC O NIEJ…OCZAMI WYOBRAŹNI WIDZIMY JĄ I TĄ PYSZNĄ BUŁKĘ TARTĄ Z MASEŁKIEM…ALE STOP! NIE TYM RAZEM! CHCEMY CZEGOŚ NOWEGO!

Sriracha, to sos zrobiony na bazie papryczek chilli, natomiast ten zrobiony przez nas jest zdecydowanie lżejszy od tradycyjnej, tajskiej wersji. W połączeniu z fasolką, czarnym sezamem i orzeszkami pinii powstało bardzo oryginalne lekkie danie.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

  • 800 g FASOLKI SZPARAGOWEJ
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 3 ŁYŻKI OLEJU RZEPAKOWEGO
  • ŁYŻKA OLEJU SEZAMOWEGO
  • ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO
  • 2 ŁYŻKI SEZAMU
  • GARŚĆ ORZESZKÓW PINII
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • 100 ml SOSU SRIRACHA (ŻREMOWEGO PRZEPISU) LUB ŁYŻECZKA SKLEPOWEGO I 100 ml PASSATY POMIDOROWEJ
  • SÓL I PIEPRZ
  • 200 g PĘCZAKU

Jeśli chcesz sprawdzić przepis na sos sriracha, zapraszamy tutaj:

SOS SRIRACHA


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - FOTOGRAFIA KULINARNA - FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM SRIRACHA - SOS SRIRACHA - CZARNY SEZAM - SEZAM - ORZESZKI - ORZESZKI PINII - PĘCZAK
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Fasolkę szparagową umyj pod bieżącą, zimną wodą, następnie odkrój ogonki, gotuj w osolonej wodzie przej 15 minut, tak ażeby była al dente.

Pęczak wsyp na sitko, później przepłucz 3 razy pod bieżącą wodą, przełóż do osolonej wody i gotuj aż kasza stanie się miękka, ale nie rozgotowana. Ugotowaną kaszę odcedź i przykryj ściereczką.

ŻREM.PL, GOFRY Z OWOCAMI LEŚNYMI,

Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę, potem wrzuć na dużą patelnię z olejem rzepakowym i delikatnie podsmaż.

ŻREM.PL, GOFRY Z OWOCAMI LEŚNYMI,

Odcedzoną fasolkę przełóż na patelnię, wymieszaj, później wlej olej sezamowy, sos sojowy, dodaj sos sriracha, ponownie zamieszaj, pozostaw na średnim ogniu przez 5 minut.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - FOTOGRAFIA KULINARNA - FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM SRIRACHA - SOS SRIRACHA - CZARNY SEZAM - SEZAM - ORZESZKI - ORZESZKI PINII - PĘCZAK
– ŻREM.PL –

Mieszaj delikatnie fasolkę, tak aby cała była w sosie, następnie posyp ją orzeszkami pinii i czarnym sezamem.

Jeśli chcesz, to do kaszy możesz dodać łyżkę masła lub oliwy z oliwek, nadasz jej wtedy aksamitnego smaku.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - FOTOGRAFIA KULINARNA - FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM SRIRACHA - SOS SRIRACHA - CZARNY SEZAM - SEZAM - ORZESZKI - ORZESZKI PINII - PĘCZAK
– ŻREM.PL –

Na duży talerz wyłóż porcję kaszy, natomiast dokoła niej umieść fasolkę szparagową.

ŻREM.PL, GOFRY Z OWOCAMI LEŚNYMI,

Możesz również przełożyć fasolkę, pęczak i sos sriracha (jako dodatek) do osobnych misek, a każdy z domowników nałoży sobie odpowiednią porcję.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - FOTOGRAFIA KULINARNA - FOTOGRAFIA PRODUKTOWA - FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM SRIRACHA - SOS SRIRACHA - CZARNY SEZAM - SEZAM - ORZESZKI - ORZESZKI PINII - PĘCZAK
– ŻREM.PL –

SOS SRIRACHA – ZERO WASTE

Jeśli zrobiłeś sos naszego przepisu, a co więcej nie pożarłeś go całego, proponujemy przygotować PIKANTNE GASPACHIO ( GAZPACHO). To pyszna, ostra pomidorowa zupa, którą możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno! Zatem zapraszamy do wspólnego gotowania i korzystania z zasady ZERO WASTE!

PIKANTNE GASPACHIO (GAZPACHO)


POLECAMY DO POŻARCIA

SPRING ROLLS

ZIELONA SZAKSZUKA


FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM SRIRACHA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.