PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW…A PODOBNO SIĘ NIE DA, NIE POWINNO SIĘ, ALBO NIE WYCHODZĄ… A TU KLOPS! WYSZŁY!
Niestety mimo aktualnej modnej formy życia fit placków ziemniaczanych nie da się wyeliminować z naszego kulinarnego i żarłocznego życia. Do tego wszystkiego, jak już zaczniemy nawet o nich mówić, to już chce się je zjeść! Nie będziemy tu czarować, trzeba na nie poświęcić trochę czasu, jednak przyjemność z ich jedzenia jest wprost proporcjonalna do wysiłku.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 70 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
PLACKI
- 0,5 kg ZIEMNIAKÓW (MOGĄ BYĆ MŁODE)
- JAJKO
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- CEBULA
- 6 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
- SÓL
- PIEPRZ
- OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA
GULASZ
- 0,5 kg ŁOPATKI WIEPRZOWEJ
- 2 MARCHEWKI
- 4 OGÓRKI KISZONE
- PAPRYKA
- 2 POMIDORY
- 10 PIECZAREK
- CEBULA
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- ŁYŻKA ŚMIETANY
- ŁYŻKA MĄKI PSZENNEJ
- ŁYŻECZKA MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- SÓL
- PIEPRZ
- OLEJ RZEPAKOWY
- NATKA PIETRUSZKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso opłucz, potnij na małe kawałki, cebulę obierz, drobno posiekaj, potem obierz czosnek.
Teraz potrzebujesz głęboką patelnię, wlej na nią olej rzepakowy, następnie wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, potrzymaj chwilę na średnim ogniu i dodaj mięso.
Kolej na warzywa, mianowicie dodaj je od najtwardszych na początku, czyli: pokrojona w krążki marchewka, czerwona papryka, ogórek kiszony, pomidor i pieczarki na końcu.
Duś warzywa z mięsem przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie, w razie potrzeby dolej odrobinę wody, później odlej do miseczki parę łyżeczek sosu, dodaj do niego śmietanę, potem mąkę zamieszaj. Wlej na patelnię przez siteczko, aby nie zrobiły się grudki, zamieszaj całość i pozostaw na małym ogniu.
W czasie, kiedy dusi się mięso z warzywami przygotuj placki ziemniaczane.
PLACKI ZIEMNIACZANE
Ziemniaki umyj pod bieżącą, zimną wodą, obierz je, później zetrzyj na tarce lub użyj do tego robota kuchennego. Niektórzy twierdzą, że te tarte na tarce są lepsze…jednak przygotowane w robocie kuchennym są równie dobre. My lubimy cienkie i chrupiące placuszki, dlatego wybieramy ostrze o średniej wielkości, nie za duże, nie za małe.
Starte ziemniaki przełóż do dużej miski, następnie dodaj pokrojoną w malutką kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie, na koniec dodaj mąkę, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki, bowiem jej ilość uzależniona jest od tego, ile zawartości wody ma w sobie odmiana ziemniaków, które kupiłeś.
Powstałe ciasto ziemniaczane wykładaj na rozgrzaną patelnię z olejem, następnie smaż z obu stron dopóki placki staną się rumiane. Wyłóż je na papier śniadaniowy, ponieważ cały zbędny ze smażenia tłuszcz wsiąknie w papier a placki będą bardziej chrupiące.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM
Na płytkim talerzu ułóż po 3 placki, polej ciepłym gulaszem, potem posyp posiekaną natką pietruszki. Jeśli masz ochotę możesz również dodać łyżkę śmietany lub sosu czosnkowego.
Jeśli chcesz przygotować sos czosnkowy, to najprostszy przepis ever znajdziesz tutaj: