PAVLOVA Z OWOCAMI
PAVLOVA KOCHA WSZYSTKIE OWOCE! OD TYCH, KTÓRE ZNAJDZIEMY LATEM W OGRÓDKU, PO TE WYCIĄGNIĘTE Z PUSZKI W ZIMOWY DZIEŃ. JEST ŚWIETNĄ BAZĄ TORTU, A CO WIĘCEJ MOŻESZ SKOMPONOWAĆ GO SAM!
Tego lata borówka amerykańska króluje na zboczach naszej głogoczowskiej działki, zatem to ona będzie owocem number one w pavlovej.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN (BEZ CZASU MARYNOWANIA – 1h)
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
BEZY
- 7 JAJEK
- 2 ŁYŻECZKI SKROBI ZIEMNIACZANEJ
- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- DUŻA SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU (300 g – 310 g)
- SZCZYPTA SOLI
MASA I OWOCE SEZONOWE
- 3 OPAKOWANIA SERKA MASCARPONE (750 g)
- KUBEK ŚMIETANY 30% (200 g)
- 6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU
- BORÓWKI AMERYKAŃSKIE, MALINY, JEŻYNY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C – 180°C, jednak nie więcej.
Jajka umyj pod bieżącą wodą, następnie oddziel białka od żółtek. Pamiętaj! Jeśli do białka dostanie się żółtko, wtedy z twojego ubijania raczej będą nici, niż udana beza!
Białka wlej do robota kuchennego, wsyp szczyptę soli, potem rozpocznij ubijanie. Dodaj sok z cytryny, później powoli zacznij wsypywać cukier kryształ i skrobię ziemniaczaną. Kiedy masa z białek stanie się sztywna i mega lśniąca, to znak, że jesteś gotowy do wyłożenia jej na papier do wypieków.
Masę bezową podziel mniej więcej na 4 części, później uformuj 4 koła na brytfance wyłożonej papierem do wypieków. Zwróć uwagę, aby koła się nie stykały, a co więcej postaraj się pozostawić dużo wolnej przestrzeni między nimi.
Piecz na środkowej półce przez około 15 minut, pilnuj, aby się nie przypaliły! W razie potrzeby zmniejsz temperaturę. Później zmniejszaj ją o 10°C, a po kolejnych 10 minutach znów o 10°C, aż osiągniesz 150°C. Pozostaw w piekarniku przez około 1h40min-1h50 min.
PODCZAS PIECZENIA NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA! POTEM TEŻ! POCZEKAJ AŻ SAM SIĘ OSTUDZI I WTEDY WYCIĄGNIJ GOTOWE BLATY BEZOWE.
W międzyczasie do misy robota przełóż serki mascarpone, następnie przemieszaj je na niskich obrotach, wlej śmietankę 30% i wsyp cukier puder. Mieszaj dopóki składniki się nie połączą, jednak nie za długo!
Jeśli robisz pavlovą w lecie polecamy dodać dwa opakowania śmietan fix, dzięki nim, dłużej będziesz mógł trzymać go poza lodówką.
Blaty bezowe przełóż masą z mascarpone, jeśli masz konfitury lub powidła i jesteś wielbicielem słodkości polecamy jeden z blatów nim posmarować.
U nas to była konfitura z dzikiej róży, na którą przepis znajdziesz tutaj:
PAVLOVA Z OWOCAMI
Górny blat posmaruj masą, następnie udekoruj borówkami, jeżynami i malinami. Jeśli masz borówki w ogródku, to zerwij parę liści z krzaczka, umyj je, osusz i użyj ich do przybrania. Najlepiej, aby pavlova po zrobieniu trafiła do lodówki, w celu schłodzenia. Pamiętaj! Okryj ją folią spożywczą, aby nie złapała zapachu np. wędlin, czy ryb znajdujących się w środku.