PAVLOVA Z OWOCAMI

PAVLOVA Z OWOCAMI

PAVLOVA KOCHA WSZYSTKIE OWOCE! OD TYCH, KTÓRE ZNAJDZIEMY LATEM W OGRÓDKU, PO TE WYCIĄGNIĘTE Z PUSZKI W ZIMOWY DZIEŃ. JEST ŚWIETNĄ BAZĄ TORTU, A CO WIĘCEJ MOŻESZ SKOMPONOWAĆ GO SAM!

Tego lata borówka amerykańska króluje na zboczach naszej głogoczowskiej działki, zatem to ona będzie owocem number one w pavlovej.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN (BEZ CZASU MARYNOWANIA – 1h)

CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

BEZY

  • 7 JAJEK
  • 2 ŁYŻECZKI SKROBI ZIEMNIACZANEJ
  • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
  • DUŻA SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁU (300 g – 310 g)
  • SZCZYPTA SOLI

MASA I OWOCE SEZONOWE

  • 3 OPAKOWANIA SERKA MASCARPONE (750 g)
  • KUBEK ŚMIETANY 30% (200 g)
  • 6 ŁYŻEK CUKRU PUDRU
  • BORÓWKI AMERYKAŃSKIE, MALINY, JEŻYNY

ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - PAVLOVA - TORT - TORT BEZOWY - BEZY - BEZA - OWOCE - MASCARPONE - CUKIER PUDER - BORÓWKI AMERYKAŃSKIE - MALINY - JEŻYNY
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C – 180°C, jednak nie więcej.

ŻREM.PL, PAVLOVA Z OWOCAMI,

Jajka umyj pod bieżącą wodą, następnie oddziel białka od żółtek. Pamiętaj! Jeśli do białka dostanie się żółtko, wtedy z twojego ubijania raczej będą nici, niż udana beza!

ŻREM.PL, PAVLOVA Z OWOCAMI,

Białka wlej do robota kuchennego, wsyp szczyptę soli, potem rozpocznij ubijanie. Dodaj sok z cytryny, później powoli zacznij wsypywać cukier kryształ i skrobię ziemniaczaną. Kiedy masa z białek stanie się sztywna i mega lśniąca, to znak, że jesteś gotowy do wyłożenia jej na papier do wypieków.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - PAVLOVA - TORT - TORT BEZOWY - BEZY - BEZA - OWOCE - MASCARPONE - CUKIER PUDER - BORÓWKI AMERYKAŃSKIE - MALINY - JEŻYNY
– ŻREM.PL –

Masę bezową podziel mniej więcej na 4 części, później uformuj 4 koła na brytfance wyłożonej papierem do wypieków. Zwróć uwagę, aby koła się nie stykały, a co więcej postaraj się pozostawić dużo wolnej przestrzeni między nimi.

ŻREM.PL, PAVLOVA Z OWOCAMI,

Piecz na środkowej półce przez około 15 minut, pilnuj, aby się nie przypaliły! W razie potrzeby zmniejsz temperaturę. Później zmniejszaj ją o 10°C, a po kolejnych 10 minutach znów o 10°C, aż osiągniesz 150°C. Pozostaw w piekarniku przez około 1h40min-1h50 min.

PODCZAS PIECZENIA NIE OTWIERAJ PIEKARNIKA! POTEM TEŻ! POCZEKAJ AŻ SAM SIĘ OSTUDZI I WTEDY WYCIĄGNIJ GOTOWE BLATY BEZOWE.


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - PAVLOVA - TORT - TORT BEZOWY - BEZY - BEZA - OWOCE - MASCARPONE - CUKIER PUDER - BORÓWKI AMERYKAŃSKIE - MALINY - JEŻYNY
– ŻREM.PL –

W międzyczasie do misy robota przełóż serki mascarpone, następnie przemieszaj je na niskich obrotach, wlej śmietankę 30% i wsyp cukier puder. Mieszaj dopóki składniki się nie połączą, jednak nie za długo!

ŻREM.PL, PAVLOVA Z OWOCAMI,

Jeśli robisz pavlovą w lecie polecamy dodać dwa opakowania śmietan fix, dzięki nim, dłużej będziesz mógł trzymać go poza lodówką.

ŻREM.PL, PAVLOVA Z OWOCAMI,

Blaty bezowe przełóż masą z mascarpone, jeśli masz konfitury lub powidła i jesteś wielbicielem słodkości polecamy jeden z blatów nim posmarować.

U nas to była konfitura z dzikiej róży, na którą przepis znajdziesz tutaj:

KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY


ŻREM.PL - FOT. MICHAŁ ŁEPECKI - STYLIZACJA KATARZYNA ŁEPECKA - PAVLOVA - TORT - TORT BEZOWY - BEZY - BEZA - OWOCE - MASCARPONE - CUKIER PUDER - BORÓWKI AMERYKAŃSKIE - MALINY - JEŻYNY- KONFITURA - DZIKA RÓŻA
– ŻREM.PL –

PAVLOVA Z OWOCAMI

Górny blat posmaruj masą, następnie udekoruj borówkami, jeżynami i malinami. Jeśli masz borówki w ogródku, to zerwij parę liści z krzaczka, umyj je, osusz i użyj ich do przybrania. Najlepiej, aby pavlova po zrobieniu trafiła do lodówki, w celu schłodzenia. Pamiętaj! Okryj ją folią spożywczą, aby nie złapała zapachu np. wędlin, czy ryb znajdujących się w środku.

SMACZNEGO!



POLECAMY DO POŻARCIA

BROWNIE Z ORZECHAMI

TARTA RUSTYKALNA


PAVLOVA Z OWOCAMI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.