SALAMI – PIZZA PO ŻREMOWEMU
SALAMI, SALAME, PEPPERONI, JAK ZWAŁ, TAK ZWAŁ – GRUNT, ŻE Z WĘDLINĄ Z OSŁA! CHOCIAŻ PODOBNO TA, KTÓRĄ JEMY JEST Z WIEPRZOWINY, A Z OSŁA TO RARYTAS, KTÓRY NOSI NAZWĘ SALAME DI ASINO.
Kto nie kocha salami, ten niech żałuje, bowiem jego smak i zapach po upieczeniu na pizzy, to rozkosz dla podniebienia!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 65 MIN (ŁĄCZNIE Z CZASEM NA WYRASTANIE)
PORCJI: 2 DUŻE PIZZE lub 4 MAŁE
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500 g MĄKI PSZENNEJ typ 00
- 2 ŁYŻECZKI SOLI
- 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 350 ml LETNIEJ WODY
- 30 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- 2 ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
- MĄKA DO PODSYPANIA
DODATKI
- PRZECIER POMIDOROWY (NAJLEPIEJ DOMOWEJ ROBOTY)
- 150 g SALAMI
- CZERWONA CEBULA
- SER BRIE
- 200 g TARTEGO SERA MOZZARELLA
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- ŚWIEŻA BAZYLIA (OPCJONALNIE SUSZONA)
- CEBULKA DYMKA – OPCJONALNIE
- OLIWA Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ETAP 1
Do szklanki z wodą wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej mąkę, potem dodaj dwie łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, delikatnie podsyp je mąką, jednak nie wyrabiaj tylko delikatnie wklep. Mocne wyrabianie ciasta mu nie służy. Dno miski oprósz mąką, wsadź ciasto, a teraz jeszcze raz oprósz je mąką z góry, odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 20-30 minut.
Czerwoną cebulę i czosnek obierz, później posiekaj, cebulę – w piórka, czosnek – w płatki . Ser brie pokrój w plasterki, potem ser mozzarella zetrzyj na tarce. Wszystkie te składniki najlepiej przygotować w osobnych miseczkach, następnie umieść je blisko stolnicy, aby dostęp do nich był łatwy.
Przygotuj stolnicę lub dużą deskę, jeśli masz deskę do pizzy to też ją przygotuj, cała reszta pracy musi być szybka i sprawna. Piekarnik rozgrzej najmocniej jak się da. Jeśli masz kamień do pizzy, to super, jeżeli nie, to wyłóż brytfankę papierem do wypieków, będziesz mieć mniej sprzątania po pieczeniu.
ETAP 2
Ciasto wyrosło, teraz czas na wałkowanie. Nasz kamień jest dużej średnicy, zatem z tego przepisu robimy dwie olbrzymie pizze lub 4 małe. Ciasto rozwałkuj tak, aby uzyskać koło. Jeśli posiadasz deskę do pizzy, wtedy podsyp ją delikatnie mąką i rozwałkowane ciasto rozłóż już na niej, potem nałóż składniki, dzięki temu łatwiej ci będzie przełożyć ją na rozgrzany kamień.
Pizzę posmaruj obficie przecierem z pomidorów oraz posyp tartym serem mozzarella.
Następnie wyłóż na nią plasterki sera brie, salami i płatki czosnku oraz listki świeżej lub suszonej bazylii.
Pizzę wsadź do nagrzanego piekarnika na około 5-7 minut, później sprawdź, czy jest już wystarczająco upieczona, wszystko zależy od tego jaką najwyższą temperaturę możesz uzyskać w swoim piekarniku. U nas to około 220°C – 230°C, zatem średnio wysoka, czas pieczenia, to około 10-12 minut. Możesz również otworzyć piekarnik i za pomocą drewnianej packi podnieść delikatnie pizzę i sprawdzić, czy spód jest wystarczająco rumiany. Polecamy nie włączać termoobiegu.
Pizzę salami możesz posypać świeżą bazylią i cebula dymką, natomiast obok w osobnych naczyniach podać sos czosnkowy i oliwę z oliwek.
Sos czosnkowy, który oczywiście możesz zrobić sam! – przepis tutaj:
SMACZNEGO!
POLECAMY DO POŻARCIA
PIZZA MARGHERITA (PIZZA MARGARITA PL)