SOS SRIRACHA
SOS SRIRACHA – TAJSKI SOS Z PAPRYCZEK CHILLI – NA SAMĄ MYŚL MIELIŚMY CIARKI, JEDNAK TRZEBA BYŁO SPRÓBOWAĆ…
Ponieważ dostaliśmy w prezencie dużo sycylijskich pomidorów, a przecież wszyscy wiedzą, że pomidory lubią ogień, ekipa ŻREM zarządziła gotowanie sosu sriracha! A więc do dzieła!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN
PORCJI: 1
SKŁADNIKI
JEDNAK…ZMIERZYLIŚMY SIŁY NA ZAMIARY…PAPRYCZEK CHILLI BĘDZIE MNIEJ… SOS SRIRACHA UCZY POKORY…
- PÓŁ SZKLANKI PASSATY POMIDOROWEJ (PRZECIERU)
- 2 CZERWONE PAPRYKI
- 4 PAPRYCZKI CHILLI
- 5 ZĄBKÓW CZOSNKU
- 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 2 ŁYŻKI OLEJU SEZAMOWEGO
- 3 ŁYŻKI MIODU (U NAS MNISZKOWY, ALE MOŻE BYĆ KAŻDY – JASNY, NP. WIELOKWIATOWY)
- 2 ŁYŻKI OCTU RYŻOWEGO
- ŁYŻKA SOSU SOJOWEGO
- TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czerwoną paprykę opłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie pokrój drobną kostkę.
Umyte papryczki chilli przekrój na pół, potem oczyść z pestek, pamiętaj! załóż rękawiczki!
Przygotuj dużą patelnie, wlej olej sezamowy i oliwę z oliwek, później dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż go na małym ogniu.
Po chwili dodaj pokrojoną czerwoną paprykę i chilli, zamieszaj, następnie wlej ocet ryżowy i sos sojowy.
Kolejno dodaj przecier pomidorowy i miód, potem dokładnie zamieszaj i pozostaw na średnim ogniu przez około 10 minut.
Na sam koniec pozostaw doprawienie solą i tłuczonym pieprzem, jeśli zrobisz większą porcję sosu, rozlej ją do małych butelek, mocno zakręć i odstaw na desce do góry dnem. Odczekaj, aż butelki staną się zimne, następnie odwróć je i schowaj szafki. Sos sriracha to świetny dodatek do różnych dań, zarówno do zup, jak i do warzyw, czy makaronów.
SOS SRIRACHA MOŻESZ WYKORZYSTAĆ DO:
Pikantne, mocno pomidorowe i lekko słodkie o aksamitnej konsystencji, idealne na zimno w upalny, letni dzień.
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM
Idealne danie na wieczór z przyjaciółmi, a co więcej możesz przygotować je w 15 minut przed ich przyjściem i tylko wrzucić piersi z indyka do piekarnika tuż przed kolacją.