PIZZA MARGHERITA (PIZZA MARGARITA PL)
PIZZA, TO DANIE, KTÓRE WSZYSCY KOCHAJĄ, MALI I DUZI, TAK SAMO JAK MY ZAKOCHALIŚMY SIĘ WE WŁOSZECH…W PIZZY OCZYWIŚCIE!
Pizza w naszej polskiej kuchni jest jednak różna, różnista…od wysokiej i puszystej po cieniutką, taką właśnie jedliśmy we Włoszech. Do zrobienia ciasta powinno się używać specjalnej mąki typ”00″. Brzmi podejrzanie, co najmniej jak agent 007, jednak tu chodzi o jej stopień zmielenia i zawartość otrębów. Mąka powinna być wielokrotnie i mocno zmielona, a co więcej lekka i wyglądać jak pył oraz mieć biały kolor. Podobno prawdziwa mąka włoska ma bardzo dużą zawartość glutenu, dzięki temu nasze ciasto staje się elastyczne. Jeśli jednak masz uczulenie na ten składnik, nie martw się, można już kupić mąkę typ 00 bezglutenową. Jeżeli nie macie dostępu do mąki z włoskich delikatesów, polecamy mąkę „Basia na pizzę włoską”, koszt około 5 zł. Jeśli i tej nie macie gdzie kupić, dobra mąka pszenną jest też ta z Polskich Zakładów Zbożowych typ 450, zielone opakowanie ze smokiem, koszt około 3zł.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 65 MIN (ŁĄCZNIE Z CZASEM NA WYRASTANIE)
PORCJI: 2 DUŻE PIZZE lub 4 MAŁE
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500 g MĄKI PSZENNEJ typ 00
- 2 ŁYŻECZKI SOLI
- 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 350 ml LETNIEJ WODY
- 30 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- 2 ŁYŻECZKI CUKRU KRYSZTAŁU
- MĄKA DO PODSYPANIA
DODATKI
- PRZECIER POMIDOROWY (NAJLEPIEJ DOMOWEJ ROBOTY)
- POMIDORKI SYCYLIJSKIE (LUB KAŻDE MAŁE, SŁODKIE POMIDORKI)
- ŚWIEŻA BAZYLIA (OPCJONALNIE SUSZONA)
- OLIWA Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ETAP 1
Do szklanki z wodą wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej mąkę, potem dodaj dwie łyżeczki soli oraz oliwę z oliwek.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, delikatnie podsyp je mąką, jednak nie wyrabiaj tylko delikatnie wklep. Mocne wyrabianie ciasta mu nie służy. Dno miski oprósz mąką, wsadź ciasto, a teraz jeszcze raz oprósz je mąką z góry, odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 20-30 minut.
Tarty ser mozzarella i ser brie na zdjęciu są przeznaczone do pizzy salami, na którą przepis znajdziesz…tutaj:
W międzyczasie przygotuj stolnicę lub dużą deskę, jeśli masz deskę do pizzy to też ją przygotuj, cała reszta pracy musi być szybka i sprawna. Piekarnik rozgrzej najmocniej jak się da. Jeśli masz kamień do pizzy, to super, jeżeli nie, to wyłóż brytfankę papierem do wypieków, będziesz mieć mniej sprzątania po pieczeniu.
ETAP 2
Ciasto wyrosło, teraz czas na wałkowanie. Nasz kamień jest dużej średnicy, zatem z tego przepisu robimy dwie olbrzymie pizze lub 3 średnie, dlatego proponujemy podzielić ciasto na trzy części. Ciasto rozwałkuj tak, aby uzyskać koło. Posmaruj je obficie przecierem z pomidorów oraz ułóż na niej pokrojone w plasterki pomidorki. Jeśli posiadasz deskę do pizzy, wtedy podsyp ją delikatnie mąką i rozwałkowane ciasto rozłóż już na niej, potem nałóż składniki, dzięki temu łatwiej ci będzie przełożyć ją na rozgrzany kamień.
Pizzę wsadź do nagrzanego piekarnika na około 5-7 minut, później sprawdź, czy jest już wystarczająco upieczona, wszystko zależy od tego jaką najwyższą temperaturę możesz uzyskać w swoim piekarniku. U nas to około 220°C – 230°C, zatem średnio wysoka, czas pieczenia, to około 10-12 minut. Możesz również otworzyć piekarnik i za pomocą drewnianej packi podnieść delikatnie pizzę i sprawdzić, czy spód jest wystarczająco rumiany. Polecamy nie włączać termoobiegu.
Do tej pizzy nie dodajemy sera, jednak możecie na nią wrzucić, co tylko wam się podoba! Nasz syn najbardziej lubi posypać ją świeżą bazylią i polać oliwą z oliwek.
Pizza na pewno będzie udana! SMACZNEGO!