RYBY NA GRILL – W ROLACH GŁÓWNYCH HALIBUT, KARMAZYN I MAKRELE
RYBY, RYBUSIE, RYBCIE KOCHANE, ILE JA Z WAS OŚCI WYDOSTANĘ?
Niedziela, słońce, ogródek, balkon, działka, weekend na świeżym powietrzu, zatem bez grillowania się nie obędzie! Z rana spacer do rybnego, jak szaleć, to szaleć! W chłodni na lodzie leżą różne gatunki ryb, duże, średnie i te małe. Naszym oczom ukazała się dorodna różowo-pomarańczowa ryba…karmazyn. Cena za całą rybę około 16 zł. Kolejną zdobyczą był halibut, tu zdecydowanie cena poszła w górę, a mianowicie za dzwonko grubości około 20 cm płacimy 28-30 zł. Zdecydowanie najtańszą opcją okazały się makrele, 3 sztuki – cena około 20 zł.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI: DUŻO!
SKŁADNIKI
- KARMAZYN ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- DZWONKO (OKOŁO 20 cm) HALIBUTA
- 3 MAKRELE
- CYTRYNA
- CYTRYNA
- SÓL
- PIEPRZ
RYBY OCZYWIŚCIE Z SAŁATKĄ I MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI!
- MŁODE ZIEMNIAKI
- ŁYŻKA MASŁA
- ZIELENINA
- POMIDORKI KOKTAJLOWE
- CZARNE OLIWKI
- DOWOLNA MIESZANKA SAŁAT (SAŁATA LODOWA, ROSZPONKA, ENDYWIA, RADICCHIO,CYKORIA, RUKOLA, )
- OLIWA Z OLIWEK
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj 3 ruszty do grilla, następnie ułóż w nich umyte, wypatroszone ryby. Jeśli chcesz, możesz położyć na nich plasterki cytryny. Nasze ryby przygotowane były do wędzenia (osolone). Sprzedawca zasugerował, aby niczym już ich nie przyprawiać.
Grilluj z obu stron, dopóki skórka się nie zarumieni.
Pamiętaj, aby nie przetrzymać ich za długo nad żarem, ponieważ ryba stanie się zbyt sucha.
Ziemniaki ugotuj wcześniej, bowiem nie ma potrzeby, aby na talerzu były podane na ciepło. Po ugotowaniu polej je masłem i posyp poszatkowaną zieleniną. Możesz skropić je lekko cytryną, dzięki temu będą się dobrze komponować z grillowaną rybą.
Osusz umyte pod bieżącą wodą sałaty, potem przełóż je do dużej misy.
Oliwki i pomidorki przekrojone na pół dodaj do sałaty, później skrop oliwą i wszystko wymieszaj, lekko posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
RYBY NA GRILL …a ości?
HALIBUT
Halibut zdecydowanie ma największe ości, zatem są one najłatwiejsze do usunięcia. Ryba jest mięsista, miękka, jej mięso jest lekko tłuste. To zdecydowanie wygodna i smaczna ryba do pożarcia!
MAKRELA
Makrele wszyscy znamy, kupujemy ją wędzoną na co dzień, a co więcej po sprawnym usunięciu kręgosłupa zostają już tylko małe ości, które nie są uciążliwe do usunięcia. W porównaniu z halibutem wypada nieco gorzej ze względu na ilość ości, natomiast mięso makreli jest równie pyszne i lekko tłuste.
KARMAZYN
Karmazyn, to nowość na naszym grillu, jego mięso jest zdecydowanie mniej tłuste niż mięso halibuta i makreli, można nawet powiedzieć, że zdecydowanie chudsze i bardziej suche. W smaku rewelacyjne! Jeśli chodzi o ości, to są duże, jednak nie tak wielkie jak u halibuta, a dużo większe niż w makreli. Bardzo łatwo się je usuwa, jednak uważajcie podczas jego obierania, gdyż na grzbiecie ma bardzo ostre płetwy.
RYBY NA GRILL – dodatki
Jeśli macie ochotę przygotować coś jeszcze, polecamy surówkę z marchewki na ostro i pyszne masła ziołowe, przepisy poniżej:
SURÓWKA…ŻE Z MARCHEWKI? – PYSZNA! I NA OSTRO!