ROWEROWE BATONY MOCY
W OBECNYCH CZASACH NAJBARDZIEJ ROZSĄDNYM ŚRODKIEM TRANSPORTU JEST ROWER, A CO WIĘCEJ W NASZYM KOCHANYM KRAKOWIE MAMY CORAZ WIĘCEJ MOŻLIWOŚCI, ABY Z NIEGO KORZYSTAĆ! CZEGO MOŻEMY JESZCZE ZAPRAGNĄĆ? ZNAMY ODPOWIEDŹ! … CZEGOŚ SŁODKIEGO!…NIE WSPOMNĘ, ŻE ZDROWEGO I ENERGETYCZNEGO!
Polecamy poświęcić 20 minut raz w tygodniu na zrobienie całej brytfanki rowerowych batonów mocy! Żeby je przygotować potrzebujesz wyobraźni i chęci, no i oczywiście trochę składników. Batony są pyszne, więc sprawią, że będziesz mieć energię na cały dzień!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI: 12
SKŁADNIKI
- 1/2 SZKLANKI ORZECHÓW WŁOSKICH
- GARŚĆ ORZECHÓW PEKAN
- 3 ŁYŻKI PISTACJI
- GARŚĆ ORZECHÓW NERKOWCA
- 6 SUSZONYCH ŚLIWEK
- 6 SUSZONYCH MORELI
- GARŚĆ PŁATKÓW SUSZONYCH BANANÓW
- 3 ŁYŻKI MASŁA ORZECHOWEGO
- PÓŁ SZKLANKI GRANOLI
- 3 ŁYŻKI MIODU
- 2 TABLICZKI GORZKIEJ CZEKOLADY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Orzechy włoskie, nerkowca, pekan i pistacje wsyp na blaszkę i wsadź na 5 minut do nagrzanego piekarnika, aby się lekko uprażyły, następnie odstaw do ostudzenia, potem przerzuć do dużej miski.
W rondelku rozpuść gorzką czekoladę, później pozostaw na najsłabszym ogniu, jaki możesz ustawić, tak aby się nie zwarzyła i nie przypaliła.
Śliwki i morele pokrój w paseczki, potem dorzuć do miski, dodaj granolę.
Wymieszaj miód razem z masłem orzechowym, następnie przelej do dużej miski z granolą, suszonymi owocami oraz orzechami i bardzo dokładnie wymieszaj.
Brytfankę o rozmiarach mniej więcej 20×30 wyłóż papierem do wypieków, następnie wyłóż na niej masę batonową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, potem wyciągnij i zalej gorzką czekoladą. Odstaw do ostygnięcia, później wstaw do zamrażalnika na noc.
Następnego dnia pokrój batonowy blat na 12 części, potem owiń każdą z nich folią spożywczą i spakuj ponownie do zamrażalnika.
Rowerowe batony są świetnym rozwiązaniem na pozbycie się głodu oraz uzupełnienie energii, dlatego możesz je zapakować ze sobą na wycieczkę rowerową lub na wyprawę w góry. Ponieważ są z czekoladą, przy wyższych temperaturach należy je schować dodatkowo do pudełka, ponieważ ciepła nie oszukasz jeśli to batony bez dodatków chemii, która je utwardza.
Witajcie.Mam pytanie.Czy po pokrojeniu i ofoliowaniu tych batonów one już cały czas są w zamrażarce ?Czy przekładamy je po jakimś czasie?
Dzień dobry,
U nas cały czas w zamrażarce… nie ma w nich utwardzaczy.
Pozdrawiamy!