TAGLIATELLE Z KURKAMI
TAGLIATELLE, KLASYCZNY WŁOSKI MAKARON, CZYLI DŁUGIE, WĄSKIE PASKI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KURKAMI.
Delikatny i aksamitny smak śmietanki nadaje elegancji tagliatelle, a kurki sprawiają, że nasze danie staje się bardziej szlachetne. Idealne na wyjątkowy obiad lub kolację z przyjaciółmi, więc szukaj wolnego terminu i dzwoń po ekipę!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJI:4
SKŁADNIKI
- 0,5 kg KUREK
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- 8 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI LISTKÓW ŚWIEŻEJ SZAŁWII
- 300 g ŚMIETANKI 30%
- DUŻA CEBULA
- ŚWIEŻO TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- SÓL
- 400 g MAKARONU TAGLIATELLE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurki umyj pod bieżącą zimną wodą, jeśli będą większe przetnij je na pół.
Makaron tagliatelle wrzuć do osolonej wody, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, potem gotuj przez około 20 minut, tak aby makaron al dente.
Na patelnię wrzuć masło, pokrojoną w kostkę cebulę, delikatnie ją blanszuj, następnie wrzuć 3/4 poszatkowanych liści szałwii oraz kurki, popieprz i posól, mieszaj co chwilkę, aby nie przypalić.
Kiedy kurki zmiękną zalej je śmietaną i pozostaw na 3 minuty na bardzo małym ogniu.
Kiedy makaron będzie gotowy, zahartuj go, potem dorzuć do kurek na patelni i bardzo delikatnie wymieszaj, aby sos dokładnie rozprowadził się po makaronowych wstążkach.
Podaj od razu na dużym talerzu, z wierzchu posyp tłuczonym czarnym pieprzem, na koniec posyp resztą posiekanej bazylii i voilà!
TERAZ POŻERAJ Z GRACJĄ NAJLEPSZE TAGLIATELLE Z KURKAMI NA ŚWIECIE!
Jeśli posmakowały ci tagliatelle z kurkami, zachęcamy do ugotowania kurek z kapustą włoską i kurczakiem. Danie jest lekkie i świeże z koperkową nutą, szybkie i łatwe do przygotowania, zatem zapraszamy po przepis poniżej :