GRILLOWANA KASZANKA Z KAPUSTĄ
KASZANKA, BOWIEM KIEŁBASY NAM SIĘ ZNUDZIŁY. PYSZNA, DOBRZE DOPRAWIONA Z SOCZYSTĄ KISZONĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM, PO PROSTU PYCHA!
Kaszanka, czyli kasza wymieszana z podrobami i krwią…brzmi okrutnie, ale smakuje szałowo! Niestety do zdrowych nie należy, jednak podobno jest potężnym źródłem żelaza i cynku.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI: 6
SKŁADNIKI
- 6 LASEK KASZANKI
- 2 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CEBULE
- ŚWIEŻO TŁUCZONY CZARNY PIEPRZ
- 12 PLASTRÓW GOTOWANEGO BOCZKU
- 500 g KISZONEJ KAPUSTY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Laski kaszanki obierz z jelita, następnie rozdrobnij je rękami, przełóż do dużej miski.
Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę, potem dorzuć do kaszanki, dodaj czarny pieprz i znów wymieszaj.
Z powstałej masy formuj walce wielkości dużego jaja, później każdy z nich owiń plastrem gotowanego boczku.
Z folii aluminiowej wytnij 12 kwadratów, następnie na każdym z nich wyłóż kapustę kiszoną, a na niej kiszkę owiniętą boczkiem. Każdą porcję zawiń w folię, tak jak zwija się krokiety, czyli szczelnie, aby nic podczas grillowania nie wypadło.
Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 20 – 25 minut, potem wyłóż w folli na półmisek, dzięki temu dłużej pozostanie ciepła.
GRILLOWANA KASZANKA Z KAPUSTĄ…Z CZYM JĄ PODAĆ?
Zatem podczas jej grillowania dorzucić na ruszt kilka kromek chleba pszennego i zrobić grzanki lub wrzucić do żaru małe ziemniaki zawinięte w folię aluminiową. Jeśli natomiast grillujesz wiosną lub latem możesz ugotować wcześniej młode ziemniaki, potem posypać je świeżym koperkiem i gotowe!
Polecamy również sosy, a co więcej przepisy na nie znajdziecie poniżej: