PLACKI Z KALAFIORA

PLACKI Z KALAFIORA

PLACKI LUBIĄ WSZYSCY, MALI I DUZI, WEGE I MIĘSOŻERCY, ZATEM DZISIAJ CZAS NA KALAFIORA I JEGO KUMPELKĘ KAPUSTĘ WŁOSKĄ.

Ziemniaczane, to wspomnienie dzieciństwa, polane śmietaną lub z grzybowym sosem, jednak teraz czas młodych ziemniaków, które akurat nie są preferowane do ziemniaczanych, więc trzeba się było jakoś poratować. Placki z kalafiora, to strzał dziesiątkę, a co więcej kalafior nie wciąga tyle tłuszczu co ziemniaki. Przepisów w internecie znaleźliśmy mnóstwo, jednak brakowało nam czegoś zielonego i tak decyzja padła na kapustę włoską. Sami oceńcie, czy to dobry pomysł!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

PLACKI

  • KALAFIOR
  • 3 JAJKA
  • 40 g TWARDEGO SERA ŻÓŁTEGO ( GRANA PADANO LUB CHEDDAR)
  • 3 SZCZYPTY MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
  • 1/3 KAPUSTY WŁOSKIEJ
  • OLEJ RZEPAKOWY
  • 2 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ

SOS

  • KUBEK JOGURTU GRECKIEGO (400 g)
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • ŁYŻKA KOPERKU
  • SÓL
  • 2 SZCZYPTY ZMIAŻDŻONEGO CZARNEGO PIEPRZU

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Na początku oddziel różyczki kalafiora od głąba, następnie poszatkuj je na bardzo małe kawałki.

ŻREM.PL, , PLACKI Z KALAFIORA,

Liście kapusty włoskiej opłucz pod bieżącą wodą i usuń z nich białą część, potem potnij na cieniutkie paski.

ŻREM.PL, , PLACKI Z KALAFIORA,

Kalafiora i kapustę wsyp do dużej miski, wbij jajka, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, później dokładnie wymieszaj.

ŻREM.PL, , PLACKI Z KALAFIORA,

Twardy ser żółty zetrzyj na małych oczkach, wrzuć do miski, następnie dodaj sól i pieprz, dalej mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.

ŻREM.PL, , PLACKI Z KALAFIORA,

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PLACKI Z KALAFIORA, ZDROWE PLACKI, FIT PLACKI, PLACKI Z KALAFIORA I KAPUSTY WŁOSKIEJ, FOTOGRAFIA KULINARNA, PACKSHOT, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA
– ŻREM.PL –

Na patelnię wylej trochę oleju, potem wyłóż cztery małe placki, smaż z obu stron do momentu aż staną się rumiane. Polecamy po każdej partii placków zlać olej i nalać świeży, dzięki temu placki będą miały piękny złoty kolor.

ŻREM.PL, , PLACKI Z KALAFIORA,

W międzyczasie do miseczki przełóż jogurt grecki, później dodaj pocięty koperek i przeciśnięty prze praskę czosnek, dodaj pieprz i sól, wymieszaj.

ŻREM.PL, , PLACKI Z KALAFIORA,

PLACKI Z KALAFIORA…JAK PODAĆ?

Polecamy podać na dużych płytkich talerzach, polane sosem koperkowo -czosnkowym, okraszone świeżym ciętym koperkiem. Spokojnie można je też serwować z klopsami czy gulaszem, zatem smażcie placki z kalafiora i zażerajcie z czym chcecie!

SMACZNEGO!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PLACKI Z KALAFIORA, ZDROWE PLACKI, FIT PLACKI, PLACKI Z KALAFIORA I KAPUSTY WŁOSKIEJ, FOTOGRAFIA KULINARNA, PACKSHOT, FOTOGRAFIA PRODUKTOWA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

ZIELONA SZAKSZUKA

SAŁATKA Z KIWI


PLACKI Z KALAFIORA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.