ZUPA RYBNA

ZUPA RYBNA

ZUPA, BO TO NAJLEPSZE DANIE JAKIE MOŻESZ PRZYRZĄDZIĆ NA KONIEC UPALNEGO DNIA. NA NASZ CAMPING Ježevac CO DRUGI DZIEŃ PRZYJEŻDŻA TOMISLAV, MŁODY CHORWAT, RYBAK, A CO WIĘCEJ FASCYNAT MORSKIEJ ZWIERZYNY. BOWIEM TO ON ZACHĘCIŁ NAS I WYTŁUMACZYŁ Z JAKICH RYB NALEŻY GOTOWAĆ WYWARY NA ZUPĘ, A JAKIE PRZYRZĄDZAĆ NA GRILL.

Zupa rybna, mianowicie u nas zrobiona z ryby oslić, odpowiednika polskiego morszczuka. Średniej wielkości, o smukłym tułowiu, cena to 45 kuna za kg, czyli około 27 zł, kupiliśmy trzy sztuki. Tomislav wypatroszył nasze oslićie, zatem ułatwiło to przygotowanie zupy. Szaleństwem w zupie miały być małże, myśleliśmy, że to będzie kosztować majątek. Ku naszemu pozytywnemu zaskoczeniu, za 12 małż zapłaciliśmy około 4,5 zł. Zupe rybną można przygotować z różnych ryb, które kupimy w polskich sklepach rybnych lub na targu, takich jak na przykład: sandacz, halibut czy dorsz.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

  • 3 SZTUKI RYBY OSLIĆ
  • 12 MAŁŻ
  • 2 CZERWONE, SŁODKIE, SZPICZASTE PAPRYKI
  • 2 CEBULE CZOSNKOWE LUB ZWYKŁE BIAŁE
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU
  • PUSZKA POMIDORÓW PELATI
  • OLIWA Z OLIWEK
  • PÓŁ LIMONKI
  • ŁYŻECZKA TYMIANKU
  • 3 LIŚCIE LAUROWE
  • 4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO
  • PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ OSTREJ PAPRYKI
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • 2 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wypatroszone, umyte pod bieżącą, zimną wodą ryby filetuj, czyli oddziel mięso od ości, następnie mięso odłóż do miseczki, a ości z resztkami mięsa i głowę wrzuć do garnka z wodą i zagotuj.

ŻREM.PL, ZUPA RYBNA

Cebulę obierz ze skórki, posiekaj, potem 1/4 wrzuć do gotującego się wywaru, pozostaw na ogniu przez około 10 minut.

ŻREM.PL, ZUPA RYBNA

Czerwoną paprykę, umyj, osusz, przetnij na pół i usuń gniazdo z nasionami, później potnij na małe kawałki.


ŻREM.PL, FOT.MICHAŁ ŁEPECKI, ZUPA RYBNA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Do głębokiej patelni wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, wsyp resztę posiekanej cebuli oraz przeciśnięty przez praskę obrane ząbki czosnku, potem szklij na małym ogniu przez 5 minut.

ŻREM.PL, ZUPA RYBNA

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZUPA RYBNA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Do cebuli i czosnku dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, tymianek oraz ostrą paprykę, następnie dodaj sos sojowy i to wszystko zalej przecedzonym wywarem rybnym.

ŻREM.PL, ZUPA RYBNA

Teraz dodaj pomidory pelati, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, potem delikatnie na wierzchu wyłóż filety rybne.

ŻREM.PL, ZUPA RYBNA

Małże opłucz pod bieżącą zimną wodą, oczyść z wodorostów i wrzuć na wierzch zupy, później przykryj ją pokrywką i pozostaw na ogniu na około 7 minut.

ŻREM.PL, ZUPA RYBNA

Kiedy podniesiesz pokrywkę, wszystkie małże powinny być otwarte, jeśli natomiast znajdą się jakieś zamknięte, musisz je wyrzucić, to znak, że nie nadają się do spożycia.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, ZUPA RYBNA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

ZUPA RYBNA – JAK JĄ PODAĆ?

Zupa rybna najlepiej prezentuje się podana w głębokim talerzu, okraszona świeżą cebulką lub natką pietruszki, a co więcej z ćwiartką limonki lub cytryny.

ŻREM.PL, ZUPA RYBNA

Pamiętaj, że zapach ryb nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego na koniec posiłku każdemu z gości podaj miseczkę z letnią woda i kawałkiem cytryny. Cytryną należy przeczyścić paznokcie i opuszki palców, następnie wypłukać w wodzie, pozwoli to na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z rąk.

SMACZNEGO!

ŻREM.PL, ZUPA RYBNA

Jeśli masz ochotę przygotować coś prostego, a co więcej z kuchni chorwackiej – bałkańskiej, to polecamy sałatkę sopską.

Przepis na SOPSKĄ SALATĘ znajdziesz tutaj:

SOPSKA SALATA


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CHORWACKIE ŚNIADANIE, SOPSKA SALATA, ZUPA RYBNA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Jeśli natomiast chcesz dowiedzieć się co najczęściej można zjeść na CHORWACKIE ŚNIADANIE zaglądnij do naszego posta:

CHORWACKIE ŚNIADANIE


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CHORWACKIE ŚNIADANIE, SOPSKA SALATA, ZUPA RYBNA, FOTOGRAFIA KULINARNA
-ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

BABKA CYTRYNOWA

PORA NA PORA


ZUPA RYBNA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.