ZUPA RYBNA
ZUPA, BO TO NAJLEPSZE DANIE JAKIE MOŻESZ PRZYRZĄDZIĆ NA KONIEC UPALNEGO DNIA. NA NASZ CAMPING Ježevac CO DRUGI DZIEŃ PRZYJEŻDŻA TOMISLAV, MŁODY CHORWAT, RYBAK, A CO WIĘCEJ FASCYNAT MORSKIEJ ZWIERZYNY. BOWIEM TO ON ZACHĘCIŁ NAS I WYTŁUMACZYŁ Z JAKICH RYB NALEŻY GOTOWAĆ WYWARY NA ZUPĘ, A JAKIE PRZYRZĄDZAĆ NA GRILL.
Zupa rybna, mianowicie u nas zrobiona z ryby oslić, odpowiednika polskiego morszczuka. Średniej wielkości, o smukłym tułowiu, cena to 45 kuna za kg, czyli około 27 zł, kupiliśmy trzy sztuki. Tomislav wypatroszył nasze oslićie, zatem ułatwiło to przygotowanie zupy. Szaleństwem w zupie miały być małże, myśleliśmy, że to będzie kosztować majątek. Ku naszemu pozytywnemu zaskoczeniu, za 12 małż zapłaciliśmy około 4,5 zł. Zupe rybną można przygotować z różnych ryb, które kupimy w polskich sklepach rybnych lub na targu, takich jak na przykład: sandacz, halibut czy dorsz.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 3 SZTUKI RYBY OSLIĆ
- 12 MAŁŻ
- 2 CZERWONE, SŁODKIE, SZPICZASTE PAPRYKI
- 2 CEBULE CZOSNKOWE LUB ZWYKŁE BIAŁE
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- PUSZKA POMIDORÓW PELATI
- OLIWA Z OLIWEK
- PÓŁ LIMONKI
- ŁYŻECZKA TYMIANKU
- 3 LIŚCIE LAUROWE
- 4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEJ CZERWONEJ OSTREJ PAPRYKI
- SÓL
- PIEPRZ
- 2 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wypatroszone, umyte pod bieżącą, zimną wodą ryby filetuj, czyli oddziel mięso od ości, następnie mięso odłóż do miseczki, a ości z resztkami mięsa i głowę wrzuć do garnka z wodą i zagotuj.
Cebulę obierz ze skórki, posiekaj, potem 1/4 wrzuć do gotującego się wywaru, pozostaw na ogniu przez około 10 minut.
Czerwoną paprykę, umyj, osusz, przetnij na pół i usuń gniazdo z nasionami, później potnij na małe kawałki.
Do głębokiej patelni wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, wsyp resztę posiekanej cebuli oraz przeciśnięty przez praskę obrane ząbki czosnku, potem szklij na małym ogniu przez 5 minut.
Do cebuli i czosnku dorzuć liście laurowe, ziele angielskie, tymianek oraz ostrą paprykę, następnie dodaj sos sojowy i to wszystko zalej przecedzonym wywarem rybnym.
Teraz dodaj pomidory pelati, sok z limonki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, potem delikatnie na wierzchu wyłóż filety rybne.
Małże opłucz pod bieżącą zimną wodą, oczyść z wodorostów i wrzuć na wierzch zupy, później przykryj ją pokrywką i pozostaw na ogniu na około 7 minut.
Kiedy podniesiesz pokrywkę, wszystkie małże powinny być otwarte, jeśli natomiast znajdą się jakieś zamknięte, musisz je wyrzucić, to znak, że nie nadają się do spożycia.
ZUPA RYBNA – JAK JĄ PODAĆ?
Zupa rybna najlepiej prezentuje się podana w głębokim talerzu, okraszona świeżą cebulką lub natką pietruszki, a co więcej z ćwiartką limonki lub cytryny.
Pamiętaj, że zapach ryb nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego na koniec posiłku każdemu z gości podaj miseczkę z letnią woda i kawałkiem cytryny. Cytryną należy przeczyścić paznokcie i opuszki palców, następnie wypłukać w wodzie, pozwoli to na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z rąk.
SMACZNEGO!
Jeśli masz ochotę przygotować coś prostego, a co więcej z kuchni chorwackiej – bałkańskiej, to polecamy sałatkę sopską.
Przepis na SOPSKĄ SALATĘ znajdziesz tutaj:
Jeśli natomiast chcesz dowiedzieć się co najczęściej można zjeść na CHORWACKIE ŚNIADANIE zaglądnij do naszego posta: