BABKA CYTRYNOWA
BABKA DROŻDŻOWA, TO NAJLEPSZE CO MOŻE POJAWIĆ SIĘ NA PORANNYM STOLE W TOWARZYSTWIE ŚWIEŻO ZAPARZONEJ HERBATY.
Cytrynowa, wilgotna, maślana, a co więcej pyszna! Możesz odrywać, dopóki się nie skończy! To jedna z ulubionych babek drożdżowych naszego małego żarłoka.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 90 MIN
PORCJI: 10
SKŁADNIKI
CIASTO
- 2,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- PÓŁ KOSTKI MASŁA (100g)
- 1/4 SZKLANKI CUKRU KRYSZTAŁU
- 3/4 SZKLANKI MLEKA
- 30 g ŚWIERZYCH DROŻDŻY
- SZCZYPTA SOLI
- 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
- 2 JAJKA
POSYPKA
- SKÓRKA Z CYTRYNY
- 3 ŁYŻKI CUKRU KRYSZTAŁU
LUKIER
- SOK Z CYTRY
- 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do szklanki z mlekiem wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
W rondelku rozpuść masło, potem odstaw do przestygnięcia.
Wlej rozpuszczone drożdże do miski z mąką, dodaj jajka, cukry, połowę ostudzonego roztopionego masła, później mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie lekkie ciasto. Uformuj kulę, potem odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.
W tym czasie zetrzyj skórkę z cytryny, przełóż ją do miseczki i wsyp 3 łyżki cukru, następnie wymieszaj.
Wyciągnij stolnicę lub dużą deskę, wałek i mąkę do podsypywania. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel je na 10 części, potem każdą z nich delikatnie rozwałkuj tworząc prostokąty.
Potrzebna ci będzie foremka – keksówka, ułóż w niej kawałki ciasta jeden na drugim, później każdy kawałek smaruj delikatnie roztopionym masłem, potem posyp cukrem ze skórką cytrynową, jednak nie przesadzaj z ilością masła.
Foremkę przykryj bawełnianą ściereczką, następnie odstaw w najcieplejsze miejsce w domu na około 20 minut.
Wyrośniętą babkę drożdżową wsadź do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut, pilnuj, aby się nie przypaliła od góry. Jeśli się jednak przypiecze, otwórz piekarnik i przykryj ją kawałkiem papieru do wypieków.
Po upieczeniu wyciągnij ją z foremki, potem polej lukrem zrobionym z soku z cytryny i trzech łyżek cukru pudru, wierzch posyp resztą cukru ze skórką cytrynową.
BABKA CYTRYNOWA
Babkę możesz przechować, jednak pamiętaj, aby ją okryć folią spożywczą, dzięki temu pozostanie wilgotna.