WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE

WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE

WARKOCZ LUB DUŻA BUŁKA, BUŁA, BUCHTA, WIELE NAZW MOŻNA BY JEJ PRZYPISAĆ, JEDNAK WAŻNE, ŻE DROŻDŻOWA, PUCHATA I PEŁNA SUSZONYCH POMIDORÓW I SERKA PLEŚNIOWEGO BLUE.

W naszej rodzinie ŻREM kochamy wszystkie możliwe bułeczki, od małych, po te wielkie, do odrywania, a także te z masełkiem czosnkowym lub ziołowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 90 MIN

PORCJI: 10

SKŁADNIKI

  • 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 2 ŁYŻECZKI SOLI
  • 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO
  • 3/4 SZKLANKI MLEKA
  • 30 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • ŁYŻECZKA CUKRU KRYSZTAŁU
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • GARŚĆ ŚWIEŻEGO ROZMARYNU – OPCJONALNIE SUSZONY
  • SŁOICZEK SUSZONYCH POMIDORÓW W OLEJU
  • OPAKOWANIE SERKA PLEŚNIOWEGO BLUE
  • JAJKO
  • MĄKA DO PODSYPANIA
  • OLIWA Z OLIWEK DO POSMAROWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W rondelku rozpuść masło, potem wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

ŻREM.PL, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE,

Do szklanki z mlekiem wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.

ŻREM.PL, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE,

Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj jogurt grecki oraz dwie łyżeczki soli, wlej wystudzone masło.

ŻREM.PL, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE,

Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, dodaj jajko i łyżkę oliwy, w której były pomidory, zagniataj delikatnie, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekkie ciasto.

ŻREM.PL, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE,

Dno miski oprósz mąką, wsadź ciasto, a teraz jeszcze raz oprósz je mąką z góry, następnie odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.

ŻREM.PL, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE,

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, później posyp posiekanym rozmarynem, pociętymi na małe kawałki suszonymi pomidorami.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Pokrusz ser pleśniowy i posyp nim po wierzchu, następnie zroluj ciasto jak roladę. Przetnij je wzdłuż na pół, potem zwiń jak warkocz. Odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.

ŻREM.PL, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE,

Przygotuj brytfankę na której będziesz piec warkocz drożdżowy, potem wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 30 minut.

ŻREM.PL, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE,

Warkocz drożdżowy powinien się lekko przypiec, jednak nie przypalić. Kiedy będzie gotowy wyciągnij go i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek oraz posyp świeżym posiekanym rozmarynem.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Proponujemy podać naszą drożdżową bułkę razem z oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, a co więcej…pyszna będzie z sosem czosnkowym lub masłem ziołowym.

SMACZNEGO POŻERANIA ŻYCZY EKIPA ŻREM!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Warkocz drożdżowy idealnie nadaje się na śniadanie, a także do piwka, jako przekąska w letnie popołudnie.



POLECAMY DO POŻARCIA

SOS CZOSNKOWY

ŻREMY MASEŁKO Z ZIOŁEM


WARKOCZ Z POMIDORAMI I BLUE ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.