SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI

SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI

SZYBKIE, BOWIEM MOŻESZ JE PRZYGOTOWAĆ W 5 MINUT, A POTEM WRZUCIĆ DO PIEKARNIKA NA KOLEJNE 10 I GOTOWE!

Szybkie przekąski, to bardzo przydatne danie na pierwszą część wieczoru. Goście z przyjemnością po nie sięgają, pierwszy głód zaspokojony, a co więcej mogą być wstępem do pysznej kulinarnej przygody. Tym razem wymyśliliśmy coś wytrawnego, zatem zachęcamy do wypróbowania!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN

PORCJI: 12

SKŁADNIKI

  • OPAKOWANIE CIASTA FRANCUSKIEGO
  • SER KORYCIŃSKI Z ORZECHAMI
  • 12 ORZECHÓW WŁOSKICH
  • PASTA Z CZARNYCH OLIWEK LUB PÓŁ SŁOIKA CZARNYCH OLIWEK I OLIWA Z OLIWEK
  • MIÓD
  • JAJKO

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, rozpakuj i rozwiń, następnie wykrój kwadraty.

ŻREM.PL, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI,

Orzechy włoskie należy obłupać, potem połowę z nich zostaw w całości, a drugą połowę posiekaj.

ŻREM.PL, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI,

Jeśli masz pastę z czarnych oliwek, to super, jeśli nie, to możesz ją w łatwy sposób przyrządzić.

ŻREM.PL, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI,

Wrzuć do blendera odsączone oliwki, około pół słoiczka, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, później zmiksuj na gładką masę i gotowe!

ŻREM.PL, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI,

Ser koryciński z orzechami pokrój w plastry grubości około 0,5 cm, następnie każdy z nich przekrój na pół po przekątnej.

Ser koryciński możesz kupić w Lidlu, cena za kawałek , to około 4 zł.

ŻREM.PL, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI,

Wszystkie składniki przygotowane, teraz musisz zabrać się do składania, sklejania a potem do pieczenia.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Każdy kawałek ciasta francuskiego posmaruj pastą z czarnych oliwek, połóż trójkąt sera korycińskiego, potem posmaruj odrobiną miodu.

ŻREM.PL, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI,

Na miód wyłóż połowę orzecha włoskiego, później już tylko musisz je skleić.


Pamiętaj!!!

Do sklejania polecamy posmarować jeden z brzegów delikatnie wodą, wtedy podczas pieczenia w piekarniku nie powinny się rozkleić.

Gotowe pierożki posmaruj rozmąconym białkiem, później posyp resztą pokruszonych orzechów włoskich.

Nie martw się, jeśli podczas pieczenia wyleje się z nich odrobina miodu, po wyciągnięciu z piekarnika szybko zastygną.

ŻREM.PL, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI,

Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 minut, po tym czasie powinny być już rumiane, natomiast jeżeli będą blade, pozostaw je jeszcze na chwilkę.

ŻREM.PL, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI,

Najsmaczniejsze są na ciepło, więc możesz przygotować je wcześniej i wrzucić do rozgrzanego piekarnika, jak tylko przyjdą goście.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

WYPASIONE TOSTY

ROLLSY Z CUKINI


SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.