SZYBKIE PRZEKĄSKI Z ORZECHAMI
SZYBKIE, BOWIEM MOŻESZ JE PRZYGOTOWAĆ W 5 MINUT, A POTEM WRZUCIĆ DO PIEKARNIKA NA KOLEJNE 10 I GOTOWE!
Szybkie przekąski, to bardzo przydatne danie na pierwszą część wieczoru. Goście z przyjemnością po nie sięgają, pierwszy głód zaspokojony, a co więcej mogą być wstępem do pysznej kulinarnej przygody. Tym razem wymyśliliśmy coś wytrawnego, zatem zachęcamy do wypróbowania!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJI: 12
SKŁADNIKI
- OPAKOWANIE CIASTA FRANCUSKIEGO
- SER KORYCIŃSKI Z ORZECHAMI
- 12 ORZECHÓW WŁOSKICH
- PASTA Z CZARNYCH OLIWEK LUB PÓŁ SŁOIKA CZARNYCH OLIWEK I OLIWA Z OLIWEK
- MIÓD
- JAJKO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, rozpakuj i rozwiń, następnie wykrój kwadraty.
Orzechy włoskie należy obłupać, potem połowę z nich zostaw w całości, a drugą połowę posiekaj.
Jeśli masz pastę z czarnych oliwek, to super, jeśli nie, to możesz ją w łatwy sposób przyrządzić.
Wrzuć do blendera odsączone oliwki, około pół słoiczka, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, później zmiksuj na gładką masę i gotowe!
Ser koryciński z orzechami pokrój w plastry grubości około 0,5 cm, następnie każdy z nich przekrój na pół po przekątnej.
Ser koryciński możesz kupić w Lidlu, cena za kawałek , to około 4 zł.
Wszystkie składniki przygotowane, teraz musisz zabrać się do składania, sklejania a potem do pieczenia.
Każdy kawałek ciasta francuskiego posmaruj pastą z czarnych oliwek, połóż trójkąt sera korycińskiego, potem posmaruj odrobiną miodu.
Na miód wyłóż połowę orzecha włoskiego, później już tylko musisz je skleić.
Pamiętaj!!!
Do sklejania polecamy posmarować jeden z brzegów delikatnie wodą, wtedy podczas pieczenia w piekarniku nie powinny się rozkleić.
Gotowe pierożki posmaruj rozmąconym białkiem, później posyp resztą pokruszonych orzechów włoskich.
Nie martw się, jeśli podczas pieczenia wyleje się z nich odrobina miodu, po wyciągnięciu z piekarnika szybko zastygną.
Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10 minut, po tym czasie powinny być już rumiane, natomiast jeżeli będą blade, pozostaw je jeszcze na chwilkę.
Najsmaczniejsze są na ciepło, więc możesz przygotować je wcześniej i wrzucić do rozgrzanego piekarnika, jak tylko przyjdą goście.