LODY Z FLAMINGAMI

LODY Z FLAMINGAMI

LODY, LODY, TYLE MAMY ICH DO WYBORU, ŻE AŻ TRUDNO SIĘ ZDECYDOWAĆ! A MOŻE TAKIE TRÓJKOLOROWE, A CO WIĘCEJ Z FLAMINGAMI?

Pudełek, foremek i kolorowych patyków mamy teraz bez liku, więc kwestia techniczna wykonania lodów dla naszych żarłoków jest załatwiona. Teraz jedynie decyzja, na jakie smaki się zdecydować? Okres letni ułatwił nam tą decyzję, będą owocowe!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 100 MIN

PORCJI: 6

SKŁADNIKI

  • PÓŁ MANGO
  • 15 TRUSKAWEK
  • KUBEK ŚMIETANKI 30% ( 200 g)
  • ŁYŻKA JOGURTU KOKOSOWEGO
  • ŁYŻKA NASION CHIA
  • 2 ŁYŻECZKI MIODU

LODOWY SPÓD

  • WODA
  • KWIATKI I OWOCE Z OGRODU

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Truskawki umyj pod bieżącą wodą, usuń szypułki, wrzuć do blendera, dodaj łyżeczkę miodu, potem zmiksuj.

ŻREM.PL,  LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA,

W osobnej miseczce ubij lekko rózgą śmietankę, później dodaj jogurt kokosowy i łyżeczkę miodu, zamieszaj.

ŻREM.PL,  LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA,

Wsyp nasiona chia do miseczki ze śmietanką, następnie dokładnie wymieszaj.

ŻREM.PL,  LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA,

Obraną połówkę mango pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.

ŻREM.PL,  LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA,

Do foremek wlej na początek czerwone lody truskawkowe, wstaw do zamrażalnika na około 20 minut, potem wyciągnij je, zalej białą masą śmietankową, następnie znów umieść w zamrażalniku na 10 minut.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wyjmij lody, potem na wierzch nałóż pulpy z mango, wetknij mocno patyczek z flamingiem i schowaj do zamrożenia na około godzinę.

ŻREM.PL,  LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA,

Kiedy lody będą już mocno zmrożone, po wyjęciu z lodówki odczekaj 3 minutki, wtedy zdecydowanie łatwiej będzie ci je wyciągnąć. Pamiętaj, że musisz podać je tuż przed zjedzeniem, więc zaplanuj, kiedy będziesz je wyciągać i na co je wyłożysz.

ŻREM.PL,  LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA,

Jeśli chcesz podać je na przyjęciu dla żarłoków proponuję przygotować wcześniej lodową taflę, dzięki niej lody dłużej utrzymają się po wyjęciu z zamrażalnika.

ŻREM.PL,  LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA,

Do brytfanki nalej wodę na dwa palce, wrzuć do niej kwiatki i owoce z ogrodu, jeśli nie masz owoców, to wrzuć więcej kwiatków.

Pamiętaj, aby zrobić lód dużo wcześniej, na jego związanie trzeba poczekać nawet i 3 godziny. Kiedy tafla lodu jest gotowa, wyjmij ją, uderz parę razy tłuczkiem albo trzonkiem tasaka. Wyłóż lodowe bryły w misce lub na tacy, następnie nasze lody z flamingami.

Sukces murowany!


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, LODY Z FLAMINGAMI, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

CZERWONE SPAGHETTI DLA MAŁEGO ŻARŁOKA

PORA NA PORA


LODY Z FLAMINGAMI ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.