PORA NA PORA

PORA NA PORA

KREM Z PORA, DLA TYCH CO LUBIĄ MIĘSKO I DLA TYCH CO GO NIE JEDZĄ, BOWIEM NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH, DA SIĘ PRZYGOTOWAĆ JEDNO DANIE, NA DWA SPOSOBY.

Pora na zupę, którą od dawna gotuje moja średnia siostra, ciągle ją zachwala i twierdzi, że nigdy się jej nie nudzi, a co więcej, teraz wcale się jej nie dziwię. Do tego wszystkiego nie musisz jej gotować na bulionie, więc jeśli masz gości wege i tych mięsożernych, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

  • 1,2 l WODY
  • 2 PORY
  • 3 CEBULE
  • 3 ŁYŻKI MASŁA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO
  • 1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • 1 ŁYŻKA OLIWY
  • 100 g ŚMIETANKI 30% LUB MLECZKA KOKOSOWEGO

WEGE

ŻREM.PL, PORA NA PORA,
  • PANIERKA PANKO LUB GRZANKI TRADYCYJNE
  • KAWAŁEK GRANA PADANO
  • PÓŁ KUBECZKA UBITEJ ŚMIETANKI 30% LUB MLECZKA KOKOSOWEGO

MIĘSOŻERCY

ŻREM.PL, PORA NA PORA,
  • KILKA CIENKICH PLASTERKÓW GOTOWANEGO BOCZKU
  • PANIERKA PANKO LUB GRZANKI TRADYCYJNE
  • KAWAŁEK GRANA PADANO

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PORA NA PORA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pory umyj pod bieżącą wodą, pokrój w grube plastry, cebulę obierz, następnie posiekaj.

ŻREM.PL, PORA NA PORA,

Na patelnię wyłóż masło, dodaj oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i zeszklij, potem przełóż do garnka, w którym będziesz gotować zupę.

ŻREM.PL, PORA NA PORA,

Zalej je wodą i gotuj na średnim ogniu, później obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dorzuć do garnka.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PORA NA PORA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Pozostaw na ogniu na około 15 minut, następnie dodaj sos sojowy, sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową, wymieszaj.

ŻREM.PL, PORA NA PORA,

Blenderem zmiksuj zupę na krem, posmakuj, jeśli nadal będzie mało słona posól jeszcze troszkę.

ŻREM.PL, PORA NA PORA,

Zahartuj trochę zupy w szklance ze śmietanką lub mleczkiem kokosowym, wyłącz palnik i wlej zawartość szklanki do garnka, następnie dokładnie wymieszaj i znów spróbuj, czy jest wystarczająco posolona.

ŻREM.PL, PORA NA PORA,

Uważaj i nie przesadź z solą, bowiem zupa z pora powinna być lekko słodka.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, PORA NA PORA, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

WEGE – panierkę panko wrzuć na patelnię i podpiekaj aż stanie się złocista, na wierzch zupy wyłóż ubitą śmietankę, posyp grzankami z panierki panko, startym serem grana padano, potem dodaj kilka krążków pora i voilà !

ŻREM.PL, PORA NA PORA,

MIĘSOŻERCY – pokrój boczek w cienkie plastry, potem smaż na patelni, tak długo, aż zrobią się z nich boczkowe chipsy. Do miseczki wlej zupę, posyp tartym grana padano, grzankami z panierki panko, później wyłóż po dwa boczkowe chipsy.


Pamiętaj!!!

Grzanki szybko nasiąkają zupą, więc jeśli chcesz wcześniej podać zupę, grzanki wsyp do miski i podaj obok, każdy będzie mógł dodać, kiedy i ile chce.

Jeśli nie masz panierki panko, możesz zawsze zrobić grzanki z chleba lub bułki.


ZREM.PL,FOT. MICHAŁ ŁEPECKI,
-ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

WYPASIONE TOSTY

SAY YELLOW! ŻÓŁTE CURRY


PORA NA PORA ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.