PORA NA PORA
KREM Z PORA, DLA TYCH CO LUBIĄ MIĘSKO I DLA TYCH CO GO NIE JEDZĄ, BOWIEM NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH, DA SIĘ PRZYGOTOWAĆ JEDNO DANIE, NA DWA SPOSOBY.
Pora na zupę, którą od dawna gotuje moja średnia siostra, ciągle ją zachwala i twierdzi, że nigdy się jej nie nudzi, a co więcej, teraz wcale się jej nie dziwię. Do tego wszystkiego nie musisz jej gotować na bulionie, więc jeśli masz gości wege i tych mięsożernych, upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 25 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 1,2 l WODY
- 2 PORY
- 3 CEBULE
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO
- 1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- SÓL
- PIEPRZ
- 1 ŁYŻKA OLIWY
- 100 g ŚMIETANKI 30% LUB MLECZKA KOKOSOWEGO
WEGE
- PANIERKA PANKO LUB GRZANKI TRADYCYJNE
- KAWAŁEK GRANA PADANO
- PÓŁ KUBECZKA UBITEJ ŚMIETANKI 30% LUB MLECZKA KOKOSOWEGO
MIĘSOŻERCY
- KILKA CIENKICH PLASTERKÓW GOTOWANEGO BOCZKU
- PANIERKA PANKO LUB GRZANKI TRADYCYJNE
- KAWAŁEK GRANA PADANO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pory umyj pod bieżącą wodą, pokrój w grube plastry, cebulę obierz, następnie posiekaj.
Na patelnię wyłóż masło, dodaj oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i zeszklij, potem przełóż do garnka, w którym będziesz gotować zupę.
Zalej je wodą i gotuj na średnim ogniu, później obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dorzuć do garnka.
Pozostaw na ogniu na około 15 minut, następnie dodaj sos sojowy, sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową, wymieszaj.
Blenderem zmiksuj zupę na krem, posmakuj, jeśli nadal będzie mało słona posól jeszcze troszkę.
Zahartuj trochę zupy w szklance ze śmietanką lub mleczkiem kokosowym, wyłącz palnik i wlej zawartość szklanki do garnka, następnie dokładnie wymieszaj i znów spróbuj, czy jest wystarczająco posolona.
Uważaj i nie przesadź z solą, bowiem zupa z pora powinna być lekko słodka.
WEGE – panierkę panko wrzuć na patelnię i podpiekaj aż stanie się złocista, na wierzch zupy wyłóż ubitą śmietankę, posyp grzankami z panierki panko, startym serem grana padano, potem dodaj kilka krążków pora i voilà !
MIĘSOŻERCY – pokrój boczek w cienkie plastry, potem smaż na patelni, tak długo, aż zrobią się z nich boczkowe chipsy. Do miseczki wlej zupę, posyp tartym grana padano, grzankami z panierki panko, później wyłóż po dwa boczkowe chipsy.
Pamiętaj!!!
Grzanki szybko nasiąkają zupą, więc jeśli chcesz wcześniej podać zupę, grzanki wsyp do miski i podaj obok, każdy będzie mógł dodać, kiedy i ile chce.
Jeśli nie masz panierki panko, możesz zawsze zrobić grzanki z chleba lub bułki.