HUMMUS W BURACZKACH
TRADYCYJNY, POMIDOROWY, PAPRYKOWY, TE JUŻ ZNAMY, A CO BYŚCIE POWIEDZIELI NA HUMMUS W BURACZKACH?
Dwa lata temu, gdy wracaliśmy z wakacji, zatrzymaliśmy się w Wiedniu, dosłownie tylko na 2 godzinki. Jak zwykle dopadł nas głód, świadomi austriackich cen, udaliśmy się do marketu, tam znaleźliśmy różowy hummus, i tak się zaczęło. Teraz robimy go, kiedy te podstawowe nam już się przejedzą. Wciąż do niego wracamy, ciekawe, kiedy wrócimy do Wiednia?
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJI:1
SKŁADNIKI
- 800 g CIECIERZYCY
- ŁYŻKA PASTY TAHINI
- ŁYŻECZKA MIELONEGO KUMINU – KMINU RZYMSKIEGO
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 3 UGOTOWANE BURAKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- ŁYŻECZKA WASABI LUB 2 ŁYŻKI CHRZANU TRADYCYJNEGO
- NATKA PIETRUSZKI
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
- ŁYŻECZKA SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, cieciorka, możesz kupić ją ugotowaną puszkowaną lub suchą i ugotować.
Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie, dzień wcześniej wsyp ją do miski, zalej wodą i nie przestrasz się w nocy jak usłyszysz huk, to właśnie cieciorka będzie namakać i strzelać.
Następnego dnia opłucz ją, przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj aż zmięknie, mniej więcej 30 – 40 minut.
Przygotuj maszynkę do mielenia, przepuść cieciorkę trzy razy, potem przełóż ją do dużej miski.
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, wyciśnij sok z cytryny, potem dodaj do cieciorki.
Do przygotowania hummusu potrzebujemy tahini, czyli masła w 100% wyprodukowanego z prażonego sezamu. Tym razem użyliśmy Tahini firmy Primavika, kupione w sklepie Carrefour, natomiast cena to jedynie około 6 zł.
Dodaj pastę tahini, wodę i oliwę z oliwek, później pieprz i sól, dalej mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Hummus w buraczkach, więc teraz czas na buraki, odłóż 1/3 jednego buraka, resztę zmiksuj na gładką masę, połącz z chrzanem, dodaj do hummusowej bazy i dokładnie wymieszaj.
Jeśli pasta będzie wciąż za gęsta, dodaj oliwy z oliwek, potem dokładnie wymieszaj.
Całą masę miksuj blenderem, dopóki otrzymasz jednolity, gładki hummus.
Przełóż do miseczki, polej oliwą z oliwek, potem posyp pokrojonymi w drobną kosteczkę burakami i posiekaną natką pietruszki.
HUMMUS W BURACZKACH, MIANOWICIE Z CZYM GO POŻREĆ?
Jeśli masz pitę, możesz ją nafaszerować hummusem, włożyć dwa plasterki żółtego sera, kilka plasterków czerwonej cebuli i na to wszystko wyłożyć kiełki azjatyckie.
Będzie też świetnie pasował do pociętych w słupki marchewek lub ogórka oraz do selera naciowego.
Podaj z chlebkiem naan, lub z tortillą.
Jeśli chcesz upiec chlebek sam, to przepis na naan znajdziesz tutaj: