HUMMUS W BURACZKACH

HUMMUS W BURACZKACH

TRADYCYJNY, POMIDOROWY, PAPRYKOWY, TE JUŻ ZNAMY, A CO BYŚCIE POWIEDZIELI NA HUMMUS W BURACZKACH?

Dwa lata temu, gdy wracaliśmy z wakacji, zatrzymaliśmy się w Wiedniu, dosłownie tylko na 2 godzinki. Jak zwykle dopadł nas głód, świadomi austriackich cen, udaliśmy się do marketu, tam znaleźliśmy różowy hummus, i tak się zaczęło. Teraz robimy go, kiedy te podstawowe nam już się przejedzą. Wciąż do niego wracamy, ciekawe, kiedy wrócimy do Wiednia?

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN

PORCJI:1

SKŁADNIKI

  • 800 g CIECIERZYCY
  • ŁYŻKA PASTY TAHINI
  • ŁYŻECZKA MIELONEGO KUMINU – KMINU RZYMSKIEGO
  • 3 ZĄBKI CZOSNKU
  • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
  • 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • 3 UGOTOWANE BURAKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
  • ŁYŻECZKA WASABI LUB 2 ŁYŻKI CHRZANU TRADYCYJNEGO
  • NATKA PIETRUSZKI
  • PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
  • ŁYŻECZKA SOLI

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, HUMMUS W BURACZKACH, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, cieciorka, możesz kupić ją ugotowaną puszkowaną lub suchą i ugotować.

Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie, dzień wcześniej wsyp ją do miski, zalej wodą i nie przestrasz się w nocy jak usłyszysz huk, to właśnie cieciorka będzie namakać i strzelać.

Następnego dnia opłucz ją, przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj aż zmięknie, mniej więcej 30 – 40 minut.

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Przygotuj maszynkę do mielenia, przepuść cieciorkę trzy razy, potem przełóż ją do dużej miski.

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, wyciśnij sok z cytryny, potem dodaj do cieciorki.

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Do przygotowania hummusu potrzebujemy tahini, czyli masła w 100% wyprodukowanego z prażonego sezamu. Tym razem użyliśmy Tahini firmy Primavika, kupione w sklepie Carrefour, natomiast cena to jedynie około 6 zł.


TAHINI

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Dodaj pastę tahini, wodę i oliwę z oliwek, później pieprz i sól, dalej mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Hummus w buraczkach, więc teraz czas na buraki, odłóż 1/3 jednego buraka, resztę zmiksuj na gładką masę, połącz z chrzanem, dodaj do hummusowej bazy i dokładnie wymieszaj.

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Jeśli pasta będzie wciąż za gęsta, dodaj oliwy z oliwek, potem dokładnie wymieszaj.

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Całą masę miksuj blenderem, dopóki otrzymasz jednolity, gładki hummus.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, HUMMUS W BURACZKACH, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Przełóż do miseczki, polej oliwą z oliwek, potem posyp pokrojonymi w drobną kosteczkę burakami i posiekaną natką pietruszki.


HUMMUS W BURACZKACH, MIANOWICIE Z CZYM GO POŻREĆ?

Jeśli masz pitę, możesz ją nafaszerować hummusem, włożyć dwa plasterki żółtego sera, kilka plasterków czerwonej cebuli i na to wszystko wyłożyć kiełki azjatyckie.

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Będzie też świetnie pasował do pociętych w słupki marchewek lub ogórka oraz do selera naciowego.

ŻREM.PL, HUMMUS W BURACZKACH,

Podaj z chlebkiem naan, lub z tortillą.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, NAAN, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Jeśli chcesz upiec chlebek sam, to przepis na naan znajdziesz tutaj:

NAAN



POLECAMY DO POŻARCIA

MORELOWY CHUTNEY

FALAFEL


HUMMUS W BURACZKACH ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.