SCHABOWY RAZ
TRADYCYJNY SCHABOWY Z BURACZKAMI NA CIEPŁO, WIĘCEJ NIC NIE TRZEBA JUŻ PISAĆ, BOWIEM TO DANIE ZNA KAŻDY Z NAS I WCIĄŻ CHCEMY JE JEŚĆ!
Wczoraj w sklepie było tak wiele świeżutkiego mięsiwa, że aż nie mogliśmy się zdecydować co zjemy na obiad. Wtedy piękny różowy schab zawołał: pamiętacie mnie jeszcze? i tak wylądował w naszym ŻREMOWYM koszyku, więc coby tradycji stało się zadość raz w roku schabowy trzeba zjeść!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJE: 4
SKŁADNIKI
SCHABOWY
- 4 PLASTRY SCHABOWEGO
- MĄKA
- JAJKO
- PANIERKA PANKO LUB ZWYKŁA BUŁKA TARTA
- CZARNY PIEPRZ
- SÓL
- SMALEC, MASŁO LUB OLEJ RZEPAKOWY
BURACZKI
- 5 UGOTOWANYCH, ŚREDNIEJ WIELKOŚCI BURAKÓW CZERWONYCH
- 5 ŁYŻEK CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 100 g ŚMIETANY 18%
ZIEMNIACZKI
- ŁYŻKA ŚWIERZEGO KOPERKU
- 20 MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka z posoloną wodą, później ugotuj.
Plastry schabowego zbij jak należy tłuczkiem, czyli nie za cienko, nie za grubo.
Każdy z nich posól i oprósz pieprzem, następnie przygotuj trzy głębokie talerze. Do pierwszego wsyp mąkę pszenną, do drugiego wbij jajko, potem rozmąć je, w trzecim ma być bułka tarta. Jeśli masz panierkę panko, dosyp ją do bułki tartej, potem wymieszaj, dzięki temu schabowy będzie bardziej chrupiący.
Plaster schabowego wsadź do pierwszego talerza, obtocz w mące, później wsadź do drugiego talerza, z obu stron zamocz w jajku, potem wsadź do trzeciego talerza, dokładnie obtocz w bułce tartej.
Smaż z obu stron, na rozgrzanej patelni, na smalcu, jeśli jednak nie lubisz zapachu smalcu, możesz usmażyć je na maśle, lub oleju rzepakowym. Kiedy będą złociste z obu stron, to znak, że już są gotowe.
BURACZKI
Buraki zetrzyj na tarce, następnie w rondelku rozpuść masło, dodaj buraki i duś przez 5 minut na małym ogniu.
Wsyp cukier, wymieszaj, później do śmietany wrzuć łyżkę buraków, zamieszaj, w ten sposób śmietana się zahartuje, a dzięki temu nie zetnie się w burakach.
Teraz dodaj śmietanę do reszty buraków w rondelku, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie zamieszaj, następnie pozostaw na małym ogniu na kolejne 5 minut.
Ugotowane ziemniaki, odcedź, posmaruj odrobiną masła, posyp koperkiem, następnie wyłóż kotlet schabowy i z boku w miseczce podaj buraki czerwone…hmmm smak dzieciństwa zawsze będzie nam bliski, niedzielne obiadki i schabowy…mniam!
POLECAMY DO POŻARCIA
AMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA ZUPA POMIDOROWA