SOSY DO SUSHI I SPRING ROLLS
SOSY TO OBOWIĄZKOWY DODATEK DO SUSHI ORAZ ŚWIEŻYCH SPRING ROLLS, TO ONE NADAJĄ SMAK CAŁEMU DANIU, WIĘC NIE WAHAJ SIĘ I MIESZAJ SOSY.
Spring rolls to wyzwanie, ale sosy, na które przepisy znajdziesz poniżej również wymagają nie lada odwagi…ale żeby je zjeść. Oczywiście to nie prawda, są rewelacyjne! Myślimy nawet, że będziesz je przyrządzać także do innych dań, ale przekonaj się sam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 15 MIN
PORCJI: 2
SKŁADNIKI
SOS SOJOWY NA OSTRO
- 4 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
- ŁYŻECZKA OCTU RYŻOWEGO
- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 4 ŁYŻKI WODY
- 2 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU TRZCINOWEGO
- ŁYŻECZKA ŚWIEŻEGO IMBIRU
- PAPRYCZKA CHILLI
SOS Z MASŁEM ORZECHOWYM
- PÓŁ SZKLANKI MASŁA ORZECHOWEGO
- 2 ŁYŻKI SOSU SOJOWEGO
- ZĄBEK CZOSNKU
- 2 ŁYŻECZKI ŚWIEŻEGO IMBIRU
- 1/2 ŁYŻECZKI PASTY CHILLI
- 2 ŁYŻECZKI SOKU Z LIMONKI
- ŁYŻKA MIODU
- 1/2 ŁYŻKI OLEJU SEZAMOWEGO
- 1/4 SZKLANKI WODY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
SOS SOJOWY NA OSTRO
Przygotuj miseczkę, wlej do niej wszystkie płynne składniki, potem dodaj pokrojony w malutką kostkę obrany imbir i papryczkę chilli. Jeśli nie lubisz bardzo ostrych sosów, daj mniej papryczki, jeśli natomiast nie masz świeżej papryczki chilli możesz ją zastąpić gotową pastą chilli.
Wsyp cukier trzcinowy, potem dokładnie wymieszaj i gotowe.
SOS Z MASŁEM ORZECHOWYM
Do miseczki przełóż masło orzechowe, później dodaj wszystkie składniki płynne poza wodą.
Czosnek i imbir pokrój w małą kosteczkę, pastę chilli i miód dodaj do miseczki, następnie dokładnie wymieszaj.
Teraz czas na wodę, dodaj jej tyle, ile według ciebie będzie najlepiej, my proponujemy 1/4 szklanki, lecz to kwestia smaku, jeśli wolisz, aby sos był rzadszy, dodaj jej więcej.
SOSY I SPRING ROLLS
Rollsy możesz wyłożyć w całości na tacę lub przekroić je na pół, potem poukładać na sztorc w miseczkach. Na stole powinien znaleźć się również sos sojowy i wasabi. Jeśli przygotowałeś nasze sosy: sos sojowy na ostro i sos z masła orzechowego, wyłóż je w osobnych miseczkach i ustaw tak, aby każdy miał do nich łatwy dostęp.