HUMMUSOWA BAZA
HUMMUS, ŚWIEŻO UPIECZONA PITA, OLIWA Z OLIWEK I ZAPACH KUMINU UNOSZĄCY SIĘ W POWIETRZU, BOWIEM TO WŁAŚNIE WSPOMNIENIA JORDAŃSKICH ŚNIADAŃ.
Hummusowa baza, to nic innego jak kremowy hummus bez dodatków, który możesz, ale nie musisz połączyć z innymi składnikami. Aby zmienić jego smak możesz dodać chilli, suszone pomidory lub sok z czerwonych i chrzan.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJI:1
SKŁADNIKI
- 800 g CIECIERZYCY
- ŁYŻKA PASTY TAHINI
- ŁYŻECZKA MIELONEGO KUMINU – KMINU RZYMSKIEGO
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 3 ŁYŻKI PRZEGOTOWANEJ WODY
- NATKA PIETRUSZKI
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
- ŁYŻECZKA SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, cieciorka, możesz kupić ją ugotowaną puszkowaną lub suchą i ugotować.
Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie, dzień wcześniej wsyp ją do miski, zalej wodą i nie przestrasz się w nocy jak usłyszysz huk, to właśnie cieciorka będzie namakać i strzelać.
Następnego dnia opłucz ją, przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj aż zmięknie, mniej więcej 30 – 40 minut.
Przygotuj maszynkę do mielenia, przepuść cieciorkę trzy razy, potem przełóż ją do dużej miski.
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, wyciśnij sok z cytryny, potem dodaj do cieciorki.
Do przygotowania hummusu potrzebujemy tahini, czyli masła w 100% wyprodukowanego z prażonego sezamu. Tym razem użyliśmy Tahini firmy Primavika, kupione w sklepie Carrefour, natomiast cena to jedynie około 6 zł.
Dodaj pastę tahini, wodę i oliwę z oliwek, później pieprz i sól, dalej mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Jeśli pasta będzie wciąż za gęsta, dodaj oliwy z oliwek, potem dokładnie wymieszaj.
Całą masę miksuj blenderem, dopóki otrzymasz jednolity, gładki hummus.
Przełóż do miseczki, polej oliwą z oliwek, potem posyp posiekaną natką pietruszki.
HUMMUSOWA BAZA, MIANOWICIE Z CZYM JĄ MOŻEMY POŻREĆ?
Jeśli masz pitę, możesz ją nafaszerować hummusem, włożyć dwa plasterki żółtego sera, kilka plasterków czerwonej cebuli i na to wszystko wyłożyć kiełki azjatyckie.
Będzie też świetnie pasował do pociętych w słupki marchewek lub ogórka oraz do selera naciowego.
Podaj z chlebkiem naan, lub z tortillą.
Jeśli chcesz upiec chlebek sam, to przepis na naan znajdziesz tutaj: