OLIWKOWA BUCHTA
DROŻDŻOWA, OLBRZYMIA I PUSZYSTA BUCHTA PEŁNA OLIWKOWEJ PASTY I ŚWIEŻEGO ROZMARYNU WPROST WYBUCHŁA NAM W PIEKARNIKU!
Rośnie jak na drożdzach, to niepodważalna prawda, tak też urosło ŻREMOWE ciasto. Pasta z czarnych oliwek nadała niesamowitego smaku, a także koloru, a świeży rozmaryn przypomniał nam śródziemnomorskie klimaty!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 90 MIN
PORCJI: 10
SKŁADNIKI
- 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
- 2 ŁYŻECZKI SOLI
- 3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 2 ŁYŻKI JOGURTU NATURALNEGO
- 3/4 SZKLANKI LETNIEJ WODY
- 15 g ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- ŁYŻECZKA CUKRU KRYSZTAŁU
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- GARŚĆ ŚWIEŻEGO ROZMARYNU
- 3 ŁYŻKI GOTOWEJ PASTY Z CZARNYCH OLIWEK LUB SŁOIK CZARNYCH OLIWEK ORAZ 5 ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK
- MĄKA DO PODSYPANIA I OLIWA DO POSMAROWANIA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ETAP 1
W rondelku rozpuść masło i dodaj oliwę, potem wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Do szklanki z wodą wrzuć drożdże, wsyp łyżeczkę cukru kryształu, następnie mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą.
Potrzebujesz dużą miskę, wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę, potem dodaj jogurt naturalny oraz dwie łyżeczki soli, wlej wystudzone masło z oliwą.
Wlej zawartość szklanki do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą, a co więcej – powstanie lekkie ciasto. Posyp je posiekanym rozmarynem, zagnieć delikatnie, potem posmaruj ciasto oliwą. Dno miski oprósz mąką, wsadź ciasto, a teraz jeszcze raz oprósz je mąką z góry, odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na około 30 minut.
Ciasto pięknie wyrosło, teraz czas na smarowanie, dlatego będziesz potrzebować pasty z czarnych oliwek. Możesz kupić ją w supermarkecie lub ekspresowo zrobić ją sam.
Odsącz oliwki z wody, przełóż je do robota kuchennego, dodaj 5 łyżek oliwy z oliwek, następnie zmiksuj – pasta gotowa.
ETAP 2
Wyciągnij stolnicę lub dużą deskę, wałek i mąkę do podsypywania. Ciasto rozwałkuj tak, aby uzyskać prostokąt. Posmaruj je pastą z oliwek, teraz złóż wzdłuż dłuższego boku na pół i przetnij je również wzdłuż dłuższego boku.
Przygotuj brytfankę na której będziesz piec buchtę, ułóż na niej zapleciony na przemian warkocz i połącz oba końce tworząc wieniec, potem odstaw na bok przykryte bawełnianą ściereczką na kolejne 30 minut.
Wsadź do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 10 minut, później zmniejsz temperaturę do 180°C na kolejne 10 minut.
Buchta powinna się lekko przypiec, ale nie przypalić, kiedy będzie gotowa wyciągnij ją i jeszcze gorącą posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek oraz posyp świeżym posiekanym rozmarynem.
Jeśli ci się uda jej nie zjeść od razu, poczekaj aż przestygnie, obok na talerzyku podaj masło, a w osobnym naczyniu wlej oliwę z oliwek z odrobiną octu balsamicznego, możesz również podać czarne oliwki.
SMACZNEGO ŻYCZY EKIPA ŻREM!
OLIWKOWA BUCHTA DO ODRYWANIA
Buchta idealnie nadaje się na śniadanie, natomiast podana razem z szynką parmeńską, długo dojrzewającym żółtym serem i świeżo ugotowanymi jajami na twardo stanowi doskonałe połączenie.
Jest też świetna jako przekąska na piknikach, każdy z gości może podejść i oderwać taki kawałek pysznej drożdżowej buchty, jaki zechce…oby tylko zostawił coś dla reszty!