HUMMUS PAPRYKOWY
NAKŁADAMY, SMARUJEMY I DO PASZCZY, NAKŁADAMY, SMARUJEMY I DO PASZCZY, NAKŁADAMY…TEGO PROCESU NIE DA SIĘ ZATRZYMAĆ, PONIEWAŻ HUMMUS JEST PO PROSTU PRZEPYSZNY!
Hummus zrobił się popularny już jakiś czas temu, jednak ceny są nadal dość wysokie, a wyrób tej samej ilości hummusu w domu to sprawa groszowa. Ekipa ŻREM uwielbia hummusik, tym razem ten na ostro!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 20 MIN
PORCJI:1
SKŁADNIKI
- 800 g CIECIERZYCY
- ŁYŻKA PASTY TAHINI
- ŁYŻECZKA MIELONEGO KUMINU – KMINU RZYMSKIEGO
- 3 ZĄBKI CZOSNKU
- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
- 3 ŁYŻKI PRZEGOTOWANEJ WODY
- ŁYŻECZKA MIELONEJ CZERWONEJ PAPRYKI
- ŁYŻECZKA PASTY Z CHILLI
- PAPRYCZKA CHILLI
- NATKA PIETRUSZKI
- PÓŁ ŁYŻECZKI MIELONEGO CZARNEGO PIEPRZU
- ŁYŻECZKA SOLI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca, cieciorka, możesz kupić ją ugotowaną puszkowaną lub suchą i ugotować.
Jeśli zdecydujesz się na ugotowanie, dzień wcześniej wsyp ją do miski, zalej wodą i nie przestrasz się w nocy jak usłyszysz huk, to właśnie cieciorka będzie namakać i strzelać.
Następnego dnia opłucz ją, przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj aż zmięknie, mniej więcej 30 – 40 minut.
Przygotuj maszynkę do mielenia, przepuść cieciorkę trzy razy, potem przełóż ją do dużej miski.
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, wyciśnij sok z cytryny, potem dodaj do cieciorki.
Do przygotowania hummusu potrzebujemy tahini, czyli masła w 100% wyprodukowanego z prażonego sezamu. Tym razem użyliśmy Tahini firmy Primavika, kupione w sklepie Carrefour, natomiast cena to jedynie około 6 zł.
Dodaj pastę tahini, wodę i oliwę z oliwek, później pastę z chilli, mieloną czerwoną paprykę, pieprz i sól, dalej mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Jeśli pasta będzie wciąż za gęsta, dodaj oliwy z oliwek, potem dokładnie wymieszaj.
Całą masę miksuj blenderem, dopóki otrzymasz jednolity, gładki hummus.
Przełóż do miseczki, polej oliwą z oliwek, potem posyp posiekaną papryczką chilli oraz natką pietruszki.
HUMMUS PAPRYKOWY, MIANOWICIE Z CZYM GO MOŻEMY POŻREĆ?
Dip paprykowy podaj z chlebkiem pita, naan, a także możesz podać go z tortillą.
Jeśli chcesz upiec chlebek sam, to przepis na naan znajdziesz tutaj: