MORELOVE

MORELOVE

W OGRODZIE OBOK STAREGO DOMKU NA AZORACH ROSŁY TRZY MORELE. BABCIA ROBIŁA Z NICH KNEDLE, SMAŻYŁA POWIDŁA, PIEKŁA KRUCHE CIASTO, TERAZ BABCI JUŻ NIE MA, ALE PRZEPIS NA CIASTO JEST WIECZNIE ŻYWY!

Razem z siostrą siedziałyśmy na drzewach, a co więcej podjadałyśmy morele, jeszcze twardawe i kwaśne. Potem bujałyśmy się na gałęziach i spoglądałyśmy na ludzi przechodzących tuż obok. Dobrze jest mieć takie wspomnienia!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 95 MIN

PORCJI:4

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 200 g MĄKI TORTOWEJ
  • 120 g MASŁA
  • JAJKO
  • 3 ŁYŻKI CUKRU
  • 2 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
  • 100 g RYŻU DO OBCIĄŻENIA
  • 12 MORELI
  • PÓŁ ŁYŻECZKI CYNAMONU
  • 4 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU TRZCINOWEGO
  • CUKIER WANILIOWY
  • BIAŁKO DO POSMAROWANIA
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MORELOVE, CIATO MORELOWE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wyciągnij masło z lodówki, potnij je na małe kosteczki, następnie odstaw, aby zmiękło.

ŻREM.PL, MORELOVE, SEPARATOR

Przygotuj stolnicę, przesiej na nią mąkę, zrób dziurkę w środku kopca, potem wbij jajko, wsyp 3 łyżki cukru kryształu, dodaj 2 łyżki wody. Wrzuć miękkie kostki masła i zagniataj dopóki uzyskasz jednolite ciasto.

ŻREM.PL, MORELOVE, SEPARATOR

Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą, później schowaj do lodówki na około 30 minut.

ŻREM.PL, MORELOVE, SEPARATOR

W tym czasie umyj pod bieżącą wodą morele, pokrój je w ósemki, później wrzuć do miski, dodaj 4 łyżki brązowego cukru trzcinowego, cynamon i cukier waniliowy, wymieszaj.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MORELOVE, CIATO MORELOWE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj przełóż do foremki, dokładnie uklep, potem nakłuwaj widelcem. Im cieńsze ciasto, tym lepsze.

ŻREM.PL, MORELOVE, SEPARATOR

Foremkę przykryj papierem do wypieków, następnie wsyp ryż na papier, ponieważ ryż ma za zadanie zapobiec tworzeniu się bąbli z powietrzem podczas pieczenia. Piecz przez około 15 minut, dopóki ciasto się zarumieni, w piekarniku nagrzanym do 180°.

ŻREM.PL, MORELOVE, SEPARATOR

Wyjmij ciasto z piekarnika, wyłóż na nie morele oraz kratkę z ciasta, posmaruj ją rozmąconym białkiem, posyp brązowym cukrem trzcinowym, potem wsadź do piekarnika na 20 minut.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MORELOVE, CIATO MORELOWE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Po wyciągnięciu ciasta posyp je cukrem pudrem, a potem walcz ze sobą, żeby go nie zjeść ciepłego, bo wiadomo jak jest…po ciepłym cieście boli brzuszek…podobno…tak babcia mówiła.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, MORELOVE, CIATO MORELOWE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

DALGONA COFFEE

FLAMMKUCHEN Z BOCZKIEM


MORELOVE ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.