JAGLANE PULPETY

JAGLANE PULPETY

JAGLANE, BO PRZYSZŁA NAM OCHOTA NA KASZĘ, WIĘC MIESZAMY Z NIĄ WARZYWA I KRĘCIMY PULPETY!

Jaglana – kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego, malutka i delikatna w smaku, więc idealna do naszych pulpetowych kuleczek.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN

PORCJI: 4

SKŁADNIKI

JAGLANE KULECZKI

  • 200 g KASZY JAGLANEJ
  • 4 CM ŚWIEŻEJ KURKUMY LUB ŁYŻECZKA MIELONEJ
  • 2 PIETRUSZKI
  • 2 MARCHEWKI
  • CEBULA
  • JAJKO
  • GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI
  • PÓŁ ŁYŻECZKI CURRY
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • BUŁKA TARTA
  • OLEJ RZEPAKOWY

SOS SEROWY

  • 50 g NIEBIESKIEGO SERKA PLEŚNIOWEGO
  • SEREK TOPIONY ŚMIETANKOWY
  • 3/4 SZKLANKI MLEKA
  • ŁYŻECZKA MASŁA
  • SZCZYPTA MIELONEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, JAGLANE PULPETY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą, potem wsyp do garnka, zalej świeżą wodą, wrzuć kurkumę i posól, gotuj około 15 minut. Pilnuj, aby kasza się nie rozgotowała.

ŻREM.PL, JAGLANE PULPETY, SEPARATOR

Na patelnię wlej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, tartą marchewkę i pietruszkę, curry, potem smaż, aż warzywa staną się miękkie.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, JAGLANE PULPETY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

Połowę warzyw i 1/3 kaszy wrzuć do blendera i zmiksuj, następnie wrzuć do miski, dodaj resztę warzyw i kaszy jaglanej oraz pokrojoną natkę pietruszki, wbij jajko, wymieszaj. Jeśli powstała masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.

ŻREM.PL, JAGLANE PULPETY, SEPARATOR

Formuj kuleczki, później obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni z olejem rzepakowym.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, JAGLANE PULPETY, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

W rondelku rozpuść masło, wlej mleko, dodaj rozdrobniony serek topiony i pokrojony w kostkę serek blue, potem dorzuć gałkę muszkatołową, pozostaw na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszaj, gotuj dopóki składniki się połączą. Jeśli sos będzie za gęsty dodaj odrobinę mleka.

ŻREM.PL, JAGLANE PULPETY, SEPARATOR

Jaglane pulpety wyłóż na papier śniadaniowy, następnie przełóż na talerz i polej odrobiną serowego sosu, potem posyp natką pietruszki.



POLECAMY DO POŻARCIA

CHLEB ZIOŁOWY DO ODRYWANIA

RZODKIEWKOWA PASTA


JAGLANE PULPETY ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.