JAGLANE PULPETY
JAGLANE, BO PRZYSZŁA NAM OCHOTA NA KASZĘ, WIĘC MIESZAMY Z NIĄ WARZYWA I KRĘCIMY PULPETY!
Jaglana – kasza z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego, malutka i delikatna w smaku, więc idealna do naszych pulpetowych kuleczek.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 40 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
JAGLANE KULECZKI
- 200 g KASZY JAGLANEJ
- 4 CM ŚWIEŻEJ KURKUMY LUB ŁYŻECZKA MIELONEJ
- 2 PIETRUSZKI
- 2 MARCHEWKI
- CEBULA
- JAJKO
- GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI
- PÓŁ ŁYŻECZKI CURRY
- SÓL
- PIEPRZ
- BUŁKA TARTA
- OLEJ RZEPAKOWY
SOS SEROWY
- 50 g NIEBIESKIEGO SERKA PLEŚNIOWEGO
- SEREK TOPIONY ŚMIETANKOWY
- 3/4 SZKLANKI MLEKA
- ŁYŻECZKA MASŁA
- SZCZYPTA MIELONEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą, potem wsyp do garnka, zalej świeżą wodą, wrzuć kurkumę i posól, gotuj około 15 minut. Pilnuj, aby kasza się nie rozgotowała.
Na patelnię wlej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, tartą marchewkę i pietruszkę, curry, potem smaż, aż warzywa staną się miękkie.
Połowę warzyw i 1/3 kaszy wrzuć do blendera i zmiksuj, następnie wrzuć do miski, dodaj resztę warzyw i kaszy jaglanej oraz pokrojoną natkę pietruszki, wbij jajko, wymieszaj. Jeśli powstała masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.
Formuj kuleczki, później obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni z olejem rzepakowym.
W rondelku rozpuść masło, wlej mleko, dodaj rozdrobniony serek topiony i pokrojony w kostkę serek blue, potem dorzuć gałkę muszkatołową, pozostaw na małym ogniu, od czasu do czasu przemieszaj, gotuj dopóki składniki się połączą. Jeśli sos będzie za gęsty dodaj odrobinę mleka.
Jaglane pulpety wyłóż na papier śniadaniowy, następnie przełóż na talerz i polej odrobiną serowego sosu, potem posyp natką pietruszki.