BATATY Z PIECA
BATATY PIECZEMY TAK JAK WSZYSTKIE WARZYWA, BOWIEM PIECZONE SMAKUJĄ NAJLEPIEJ!
Niby słodkie, niby ziemniaki, a jednak całkiem ciekawe, do tego z masełkiem są mega smooth…
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 35 MIN
PORCJI: 4
SKŁADNIKI
- 4 BATATY ŚREDNIEJ WIELKOŚCI
- 5 ŁYŻEK MASŁA
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- JOGURT NATURALNY LUB GRECKI
- BAZYLIA, NATKA PIETRUSZKI, OREGANO LUB TYMIANEK
- SÓL
- PIEPRZ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bataty umyj pod bieżącą wodą, potem wsadź do nagrzanego na 220°C piekarnika na 15-20 minut.
Do miseczki przełóż jogurt i wymieszaj go z ziołami, takimi jakie masz, mogą to być: bazylia, tymianek, oregano lub zielona cebulka czy natka pietruszki, potem posól i popieprz.
Bardzo dobrym dodatkiem do batatów będzie również sos czosnkowy, który znajdziesz także tutaj:
Masło przełóż do miski i odstaw na 5 minut aż zmięknie, później zgnieć je widelcem, dodaj sprasowany czosnek, dopraw solą i pieprzem, potem wymieszaj.
Przepis na masło ziołowe znajdziesz na naszej stronie, jeśli chcesz zobaczyć jak je zrobić, kliknij tutaj:
Upieczone rozkrój, następnie posmaruj masłem czosnkowym, możesz również polać je jogurtem z ziołami. Jeśli podajesz je dla znajomych, wtedy jogurt z ziołami i masło czosnkowe przełóż np. do słoika, będzie się w nim ładnie prezentować, a każdy będzie mógł wybrać, to na co ma akurat ochotę.
PIECZONE BATATY I ZERO WASTE
Żyjąc w imię zasady ZERO WASTE – z pieczonych batatów możemy przyrządzić pyszne kluseczki polane masłem szałwiowym. Możesz je schować do szklanego pojemnika, następnie zabrać ze sobą do pracy. Starty ser zapakuj osobno i posyp nim podgrzane gnocchi!
Jeśli chcesz spróbować je ugotować, to przepis znajdziesz tutaj: