SZPARAGI PIECZONE

SZPARAGI PIECZONE

Śródziemnomorskie, jednak dostępne prawie w każdym warzywniaku, bowiem sezon w pełni.

Już od jakiegoś czasu bardzo modne, łatwe do przygotowania, a do tego smaczne, postanowiliśmy to sprawdzić, więc zaczniemy od czegoś prostego.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CAŁKOWITY CZAS:50 MIN

PORCJE: 4

SKŁADNIKI

  • DUŻY PĘCZEK ŚWIERZYCH SZPARAGÓW
  • PLASTERKI GOTOWANEGO BOCZKU, TYLE ILE SZTUK SZPARAGÓW
  • 2 CZERWONE CEBULE
  • 10 MŁODYCH ZIEMNIAKÓW
  • PÓŁ ŁYŻECZKI CZARNEGO PIEPRZU
  • PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI
  • 50 ml OLIWY Z OLIWEK

SOS KOPERKOWY

  • 200 g JOGURTU GRECKIEGO
  • GARŚĆ ŚWIERZEGO KOPERKU
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • KILKA KROPEL OLIWY Z OLIWEK
  • SZCZYPTA SOLI I PIEPRZU

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, SZPARAGI PIECZONE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Szparagi umyj pod bieżącą wodą, potem usuń zdrewniałą końcówkę, plasterki boczku owiń wokół każdego szparaga, następnie ułóż jeden obok drugiego na papierze do wypieków.

ŻREM.PL, SZPARAGI PIECZONE, SEPARATOR

Ziemniaki umyj, pokrój na ósemki, wrzuć do miski, polej oliwą z oliwek, dodaj szczyptę soli i pieprzu, potem wymieszaj.

ŻREM.PL, SZPARAGI PIECZONE, SEPARATOR

Czerwoną cebulę obierz i pokrój na ćwiartki, później wyłóż na papier do wypieków.

ŻREM.PL, SZPARAGI PIECZONE, SEPARATOR

Warzywa poukładaj tak, aby się ze sobą nie stykały, dzięki temu wszystkie równomiernie się przypieką.

ŻREM.PL, SZPARAGI PIECZONE, SEPARATOR

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 – 20 minut, albo jeśli lubisz bardziej przypieczone ziemniaczki, wyciąg szparagi i pozostaw resztę jeszcze na około 10 minut w piekarniku.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, SZPARAGI PIECZONE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

W tym czasie przygotuj sos koperkowy, więc do miseczki przełóż jogurt grecki, garść posiekanego koperku, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pierzem, potem dokładnie wymieszaj. Wierzch sosu możesz skropić oliwą z oliwek oraz posypać świeżym koperkiem.

ŻREM.PL, SZPARAGI PIECZONE, SEPARATOR

Polecamy również pieczone szparagi z SOSEM CZOSNKOWYM, jeśli chcesz go zrobić sam, przepis znajdziesz TUTAJ:

SOS CZOSNKOWY


GRILL Ż

Warzywa możesz zrobić na grillu, jednak zwróć uwagę, że kawałki warzyw są małe, mogą spaść prosto do paleniska, dlatego polecamy zaopatrzyć się w siatkę do grillowania – koszt 16-30 zł lub matę teflonową, koszt około 25 zł.

Jeśli użyjesz bambusowych patyków, pamiętaj aby pozostawić większe odstępy między kawałkami, dzięki temu równomiernie się upieką.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, SZPARAGI PIECZONE, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

PIECZONE

Większość warzyw smakuje wyśmienicie, jeśli je upieczemy i podamy z sosami lub dipami. Umyte i pokrojone wrzuć je do miski, polej oliwą z oliwek posyp przyprawami na które akurat masz ochotę, wymieszaj, potem wyłóż na papierze do pieczenia i voilà!

Jeśli masz ochotę wypróbować inne warzywa do pieczenia, zajrzyj tutaj:

PIECZONE WARZYWA



POLECAMY DO POŻARCIA

ZMROŻONA CYTRYNA

ZREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, FOTOGRAFIA, AMORE POMMODORE, FOTOGRAFIA KULINARNA, ZUPA, ZUPA POMIDOROWA, POMIDORY, CEBULA, CZOSNEK, SKÓRKA Z CYTRYNY,TYMIANEK, MLEKO KOKOSOWE, IBIR, LUNCH, OBIAD, ZERO WASTEAMORE POMMODORE – NIEZWYCZAJNA ZUPA POMIDOROWA

SZPARAGI PIECZONE ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.