UCIERANE Z RABARBAREM…NIGDY NIE ZAPOMNĘ!
CIASTO Z RABARBAREM TO TRADYCJA… POWOLI O NIEJ ZAPOMINAMY – nie dajmy się!
Bowiem nasze prababki, babki i matki zawsze na wiosnę piekły to przepyszne, lekko kwaśne, posypane obficie cukrem pudrem ciasto .
Teraz z braku czasu, lub po prostu z lenistwa wybieramy sklepowe, pachnące, kolorowe ciasta, jednak nigdy się nie zastanawiamy ile w środku czai się ” E” zła!
Dzień Matki tuż tuż, w takim razie zróbmy im rabarbarową niespodziankę!
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CAŁKOWITY CZAS: 70 MIN
PORCJE: 16
SKŁADNIKI
- 4 SZTUKI RABARBARU
- 3 ŚLIWKI – MOGĄ BYĆ, A NIE MUSZĄ
- SZKLANKA CUKRU
- 6 JAJEK
- KOSTKA MASŁA – 250 g
- SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
- PÓŁ SZKLANKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU DO POSYPANIA
- OTARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
- 2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do rondelka w rzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, roztop na bardzo małym ogniu, później odstaw do ostudzenia.
Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, obierz, następnie pokrój na kawałki około 2 cm. Jeśli masz śliwki, pokrój je w ósemki.
Umyte jajka rozbij, oddziel białka od żółtek, potem do żółtek dodaj cukier i miksuj aż powstanie jasno-żółta puszysta masa – kogel mogel, kolejne słodkie wspomnienie naszego dzieciństwa.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno.
Do miski z koglem moglem dodaj ostudzone masło i wymieszaj. Dalej czas na mąki (pszenną i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia, przemieszaj, wrzuć skórkę z cytryny, mieszaj, potem przełóż do miski ubite na sztywno białka. Całość delikatnie połącz mieszając aż do uzyskania jednolitej puszystej masy.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą brytfanki, wyłóż na nie owoce, potem wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika, następnie piecz przez około 45-60 minut, do suchego patyka.
WSKAZÓWKI OD ŻREM
Po roztopieniu masła, pozostaw w rondelku jego małą ilość, bowiem możesz ją wykorzystać do posmarowania brytfanki.
Jeśli owoce uprzednio oprószysz mąką nie zatopią się w cieście, a co więcej szanse na zrobienie się zakalca zmaleją.
Jeżeli twoja brytfanka jest szersza, a niska, to czas pieczenia wyniesie około 45-50 minut, jeśli mniejsza, a wyższa, wtedy piecz dłużej i sprawdź na koniec drewnianym patyczkiem, czy w środku ciasto jest już suche.
Gdy ciasto zarumieni się zbyt mocno, możesz je przykryć kawałkiem papieru do wypieków.
Kiedy ciasto wystygnie zawiń je folią spożywczą, dzięki niej pozostanie wilgotne do następnego dnia.
Upieczone ciasto wyciągnij z foremki, wyłóż na paterze, potem posyp obficie cukrem pudrem.