UCIERANE Z RABARBAREM…NIGDY NIE ZAPOMNĘ!

UCIERANE Z RABARBAREM…NIGDY NIE ZAPOMNĘ!

CIASTO Z RABARBAREM TO TRADYCJA… POWOLI O NIEJ ZAPOMINAMY – nie dajmy się!

Bowiem nasze prababki, babki i matki zawsze na wiosnę piekły to przepyszne, lekko kwaśne, posypane obficie cukrem pudrem ciasto .

Teraz z braku czasu, lub po prostu z lenistwa wybieramy sklepowe, pachnące, kolorowe ciasta, jednak nigdy się nie zastanawiamy ile w środku czai się ” E” zła!

Dzień Matki tuż tuż, w takim razie zróbmy im rabarbarową niespodziankę!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 70 MIN

PORCJE: 16

SKŁADNIKI

  • 4 SZTUKI RABARBARU
  • 3 ŚLIWKI – MOGĄ BYĆ, A NIE MUSZĄ
  • SZKLANKA CUKRU
  • 6 JAJEK
  • KOSTKA MASŁA – 250 g
  • SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • PÓŁ SZKLANKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU DO POSYPANIA
  • OTARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
  • 2 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CIASTO Z RABARBAREM
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do rondelka w rzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, roztop na bardzo małym ogniu, później odstaw do ostudzenia.

ŻREM.PL, CIASTO Z RABARBAREM, SEPARATOR,

Rabarbar umyj pod bieżącą wodą, obierz, następnie pokrój na kawałki około 2 cm. Jeśli masz śliwki, pokrój je w ósemki.

ŻREM.PL, CIASTO Z RABARBAREM, SEPARATOR,

Umyte jajka rozbij, oddziel białka od żółtek, potem do żółtek dodaj cukier i miksuj aż powstanie jasno-żółta puszysta masa – kogel mogel, kolejne słodkie wspomnienie naszego dzieciństwa.

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno.

ŻREM.PL, CIASTO Z RABARBAREM, SEPARATOR,

Do miski z koglem moglem dodaj ostudzone masło i wymieszaj. Dalej czas na mąki (pszenną i ziemniaczaną) oraz proszek do pieczenia, przemieszaj, wrzuć skórkę z cytryny, mieszaj, potem przełóż do miski ubite na sztywno białka. Całość delikatnie połącz mieszając aż do uzyskania jednolitej puszystej masy.

ŻREM.PL, CIASTO Z RABARBAREM, SEPARATOR,

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą brytfanki, wyłóż na nie owoce, potem wsadź do nagrzanego do 180°C piekarnika, następnie piecz przez około 45-60 minut, do suchego patyka.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CIASTO Z RABARBAREM
– ŻREM.PL –

WSKAZÓWKI OD ŻREM

Po roztopieniu masła, pozostaw w rondelku jego małą ilość, bowiem możesz ją wykorzystać do posmarowania brytfanki.

ŻREM.PL, CIASTO Z RABARBAREM, SEPARATOR,

Jeśli owoce uprzednio oprószysz mąką nie zatopią się w cieście, a co więcej szanse na zrobienie się zakalca zmaleją.

ŻREM.PL, CIASTO Z RABARBAREM, SEPARATOR,

Jeżeli twoja brytfanka jest szersza, a niska, to czas pieczenia wyniesie około 45-50 minut, jeśli mniejsza, a wyższa, wtedy piecz dłużej i sprawdź na koniec drewnianym patyczkiem, czy w środku ciasto jest już suche.

ŻREM.PL, CIASTO Z RABARBAREM, SEPARATOR,

Gdy ciasto zarumieni się zbyt mocno, możesz je przykryć kawałkiem papieru do wypieków.

ŻREM.PL, CIASTO Z RABARBAREM, SEPARATOR,

Kiedy ciasto wystygnie zawiń je folią spożywczą, dzięki niej pozostanie wilgotne do następnego dnia.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CIASTO Z RABARBAREM
– ŻREM.PL –

Upieczone ciasto wyciągnij z foremki, wyłóż na paterze, potem posyp obficie cukrem pudrem.

Mamy nadzieję, że ciasto z rabarbarem będzie pyszne, a przede wszystkim wasza mama będzie dumna ze swoich cukierników!

– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

JABŁKOWA CHMURKA

CZARNY BANAN


CIASTO Z RABARBAREM ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.