CYTRYNOWE PANCAKES

CYTRYNOWE PANCAKES

AMERYKAŃSKIE PLACUSZKI, PUSZYSTE, ZŁOCISTE, OPRÓSZONE CUKREM PUDREM, POLANE MIODEM, PRZY TYM O PRZEPIĘKNYM ZAPACHU CYTRYNY.

Ekipa ŻREM zakupiła patelnię do jajek…i co? zrobiliśmy… pancakes! Chodziło za nami coś słodkiego, ponieważ poprzedniego dnia wieczorem upichciliśmy pikantny dżemor z kaki, pancakes to było przeznaczenie!

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN

CAŁKOWITY CZAS: 30 MIN

PORCJE: 4

SKŁADNIKI

  • 2 JAJKA
  • 150 g MĄKI PSZENNEJ TORTOWEJ
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • SZKLANKA MLEKA
  • ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
  • OTARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
  • SZCZYPTA SOLI
  • ŁYŻKA MASŁA
  • MIÓD
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA
  • DŻEM LUB ŚWIEŻE OWOCE

ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CYTRYNOWE PANCAKES, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do rondelka wrzuć dwie łyżki masła, roztop na bardzo małym ogniu, później odstaw.

ŻREM.PL, CYTRYNOWE PANCAKES, SEPARATOR,

W dużej misce umieść żółtka, mleko, ostudzone roztopione masło, otarta skórkę z całej cytryny, następnie wymieszaj.

ŻREM.PL, CYTRYNOWE PANCAKES, SEPARATOR,

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny, kiedy piana będzie już sztywna, dodaj po jednej łyżce cukru pudru i dalej miksuj.

ŻREM.PL, CYTRYNOWE PANCAKES, SEPARATOR,

Do miski dodaj mąkę i proszek do pieczenia, przemieszaj, potem przełóż masę z ubitych białek i cukru pudru, delikatnie mieszaj do uzyskania jednolitej puszystej masy.

ŻREM.PL, CYTRYNOWE PANCAKES, SEPARATOR,

Jeśli posiadasz patelnię do pancakes lub do jajek, to sprawa ze smażeniem jest w miarę proste, jeśli nie, to chwilę wam to zajmie, bowiem musicie być ostrożni i wlewać masę , tak aby poszczególne placki się nie stykały.


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CYTRYNOWE PANCAKES, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –

PANCAKES – RADA OD ŻREM

Najlepiej smażyć pancakes na małym ogniu, u nas poziom 5 ( skala 1-15 ), dzięki temu ładnie się zarumienią, a nie przypalą od spodu.

Kiedy na powierzchni placków pojawią się bąble, to znak, że najwyższa pora je obrócić.

Jeśli podczas smażenia przykryjesz patelnię pokrywką, placuszki urosną bardziej puszyste.


CYTRYNOWE PANCAKES, A CO WIĘCEJ PIKANTNYM DŻEMOREM

Placuszki ułóż jeden na drugim, posyp cukrem pudrem lub przełóż, tak jak my, dżemem, następnie polej całość miodem.

Dzisiaj użyliśmy dżemu z kaki, jeśli chcesz być bohaterem swego deseru i przygotować taki dżemor, to przepis znajdziesz tutaj:

PIKANTNY DŻEMOR


ŻREM.PL, FOT. MICHAŁ ŁEPECKI, CYTRYNOWE PANCAKES, FOTOGRAFIA KULINARNA
– ŻREM.PL –


POLECAMY DO POŻARCIA

JABŁKOWA CHMURKA

CZARNY BANAN


CYTRYNOWE PANCAKES ZNAJDZIESZ TEŻ NA:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


The maximum upload file size: 5 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.